O lună şi jumătate de „război rece”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
CCR reia discuţiile privind referendumul pe 12 septembrie

O lună şi jumătate de „război rece”

Eveniment 03 August 2012 / 00:00 2489 accesări

DECIZIE AMÂNATĂ Curtea Constituţională a României (CCR) a decis ieri, după zeci de ore de dezbateri şi analize a documentelor primite, să amâne până pe 12 septembrie pronunţarea unei decizii referitoare la validarea rezultatelor referendumului privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu desfăşurat în 29 iulie. În aceste condiţii, Crin Antonescu rămâne preşedinte interimar, Birourile Electorale Judeţene având acum misiunea de a verifica listele electorale. Unul dintre judecătorii CCR, Aspazia Cojocaru, a declarat că, în opinia ei, referendumul trebuia anulat. “CCR aşteaptă date de la toate instituţiile care sunt competente, să trimită datele exacte, pentru că am constatat că referendumul s-a bazat pe date false”, a declarat Aspazia Cojocaru. Problema validării referendumului este mult mai complexă decât se aştepta cineva. Dacă ne aducem aminte, la sfârşitul anului trecut, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a organizat la nivelul judeţului Constanţa un referendum judeţean privind comasarea judeţelor propusă, la vremea respectivă, de către Guvernul Boc. Referendumul judeţean s-a desfăşurat la şase zile distanţă după încheierea recensământului, preşedintele CJC solicitând ca datele recensământului din 2011 să fie cele care trebuie luate în considerare, pentru că populaţia judeţului Constanţa scăzuse cu aproximativ 100.000 de locuitori. Nimeni nu a luat în seamă solicitările preşedintelui CJC, motiv pentru care nici până astăzi nu avem o finalitate a acelui referendum. Mai mult decât atât, Institutul Naţional de Statistică trebuia să prezinte primele date parţiale ale recensământului din 2011, în februarie 2012. Acest lucru nu s-a întâmplat. Normal ar fi fost ca atât alegerile locale din iunie 2012, cât şi referendumul de suspendare a preşedintelui Băsescu din 29 iulie să se raporteze la datele recensământului din noiembrie 2011. Interesant este faptul că primii care au ridicat problema scăderii populaţiei au fost chiar cei de la PDL, în luna mai, când au contestat la CCR legea uninominalului pur. La vremea respectivă, magistraţii CCR au spus că trebuie să se ţină cont de populaţia reală şi au declarat ca fiind neconstituţională legea uninominalului pur. Acum, când magistraţii CCR solicită în sfârşit clarificarea situaţiei în ceea ce priveşte numărul de alegători, pedeliştii nu îşi mai aduc aminte de recensământul din 2011.

UN NOU TUR DE SCRUTIN? În aceste condiţii, până pe 12 septembrie vom avea probabil un nou război politic bazat pe diverse scenarii. Unul dintre ele a fost lansat ieri de viceliderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu. “Dacă la nivelul Curţii se va opta că nu s-au întrunit condiţiile pentru confirmarea rezultatelor referendumului, această concluzie va fi comunicată Parlamentului. Parlamentul, tot în baza unei hotărâri a CCR, va trebui să decidă calea de urmat. Eu cred că în acest moment o singură cale are Parlamentul şi anume să constate că nu este simetrie juridică între alegerea şi demiterea preşedintelui, că este nevoie să fie completată legislaţia, în sensul de a se finaliza şi demiterea cu un al doilea tur de scrutin, un al doilea referendum, indiferent câţi se prezintă la vot, aşa cum este cu al doilea tur de scrutin la alegerea preşedintelui”, a declarat Nicolăescu. Până la apariţia altor scenarii, premierul Victor Ponta a convocat toţi prefecţii pentru o videoconferinţă, care se va desfăşura astăzi începând cu ora 12.00, unde se va discuta inclusiv despre actualizarea listelor electorale.

REACŢII Aşa cum era şi normal, imediat au apărut şi reacţiile în urma deciziei CCR. „Remarc realismul magistraţilor, care nu se pot pronunţa pe ficţiuni. Colegii de la PDL ar trebui să renunţe a mai trăi în realitatea personală în care trăiesc de câţiva ani\", a declarat senatorul PSD Dan Şova. Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul a luat act de anunţul CCR şi că se va reuni astăzi ca să ia măsurile executive necesare pentru punerea în aplicare a solicitărilor venite din partea CCR. „Considerăm că este o decizie corectă şi anunţăm intenţia Guvernului de a respecta întru totul această decizie, la fel cum respectăm şi angajamentul civic şi mobilizarea exemplară de care au dat dovadă românii, în momentul în care mecanismele şi procedurile democratice le-au cerut să-şi facă auzită vocea, prin intermediul votului”, afirmă declarat Ponta. Senatorul PSD Toni Greblă spune că CCR a dat, prin amânarea deciziei, un puternic semnal preşedintelui suspendat Traian Băsescu să-şi asume eşecul guvernării şi să demisioneze. În ceea ce-i priveşte pe pedelişti, aceştia spun cu jumătate de gură că decizia CCR trebuie respectată, dar urlă cât îi ţin plămânii că USL este vinovat pentru această amânare.

A ASCUNS ADEVĂRUL

Documentul care atestă că Traian Băsescu ştia numărul REAL de votanţi

În urma dezvăluirilor din ultimele zile, Curtea Constituţională a României (CCR) a cerut verificarea listelor electorale la nivel naţional. După ce postul Antena 3 a prezentat, la Sinteza Zilei, documente ce arată indiscutabil un alt număr de alegători reali decât cel aflat pe listele electorale, aseară, Mihai Gâdea a făcut o nouă dezvăluire bombă: moderatorul emisiunii a prezentat documentul pe care Traian Băsescu l-a avut pe masa sa şi din care aflase adevărul care făcea cvorumul imposibil de atins. La aceeaşi emisiune, a fost prezentată o fotografie din 2009, în care preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana-Maria Pătru, se afla la aceeaşi masă cu Traian Băsescu, Vasile Blaga, Elena Udrea şi alte figuri marcante din PDL. De asemenea, jurnalistul Antenei 3 a evidenţiat şi legătura strânsă între Traian Băsescu şi Autoritatea Electorală Permanentă şi faptul că acelaşi Băsescu, în 2009, declara că populaţia României a scăzut dramatic. Declaraţia sa avea la bază, potrivit jurnalistului, un raport din partea Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Riscurilor Sociale şi Demografice, din care aflase exact datele pe care le-a ţinut ascunse atâta timp.



12