Protestele taximetriştilor se desfăşoară în toată ţara ca urmare a intenţiei unui grup de liberali de a modifica Legea Taximetriei, eliminînd tocmai articolele care le reglementează activitatea. Pentru că taximetriştii au investit la nivel naţional 400 de milioane de euro, iar în Constanţa 20 milioane euro, ei nu vor din nou haos în acest domeniu de activitate. De asemenea, ei solicită simplificarea procedurilor de autorizare, consultarea reprezentanţilor taximetriştilor la elaborarea de acte normative şi recunoaşterea valabilităţii analizelor medicale în vederea obţinerii şi vizării atestatelor, dacă sînt efectuate la oricare unitate şi nu doar la cele aparţinînd Ministerului Transporturilor.
Preşedintele Camerei Taximetriştilor Constanţa, Marin Neagu:
“Problemele noastre sînt foarte uşor de rezolvat, însă, dacă nu se rezolvă înseamnă că există un interes şi vom ieşi în stradă pentru că locul nostru de muncă este strada şi acolo ne exprimăm”
Camera Naţională a Taximetriştilor a luat decizia organizării unui marş de protest la care participă toate filialele locale din toate judeţele ţării. Nemulţumirile taximetriştilor sînt legate de iniţiativa unui grup PNL din care face parte Teodor Meleşcanu şi Norica Nicolai, care au înaintat un proiect de modificare a Legii taximetriei nr. 38/2003, fără consultarea şi acordul reprezentanţilor taximetriştilor. "Legea a creat numeroase nemulţumiri la data apariţiei, dar pentru că a fost o lege după criterii europene, care a dus la încheierea capitolul 9. - Transporturi, negociat cu UE, a obţinut girul Ministerului Integrării. Pentru a respecta criteriile, la nivel naţional taximetriştii au scos din buzunar 400 milioane de euro, iar în Constanţa 20 milioane de euro. A fost nevoie de adoptarea a patru hotărîri ale Consiliului Local Municipal Constanţa care să ducă la rezolvarea problemelor sociale generate de această lege şi s-au rezolvat toate problemele legate de acest segment prin hotărîrea din aprilie 2006. Iată însă că anumite grupuri de interese, la nivel naţional, au propus modificarea acestei legi pentru a ne întoarce la ceea ce a fost înainte: haos în taximetrie, jecmănirea clientului şi falimentarea acestei activităţi", a declarat preşedintele Camerei Taximetriştilor Constanţa (CTC), Marin Neagu.
În opinia taximetriştilor se modifică, de fapt, fondul acestei legi. Articolul 13 reglementează atribuţiile Consiliilor Locale în reglementarea activităţii avînd în vedere că este vorba despre un transport public de interes local, în timp ce articolul 14 reglementează numărul de taximetre la nivelul unei localităţi pe baza unor criterii, stabilirea necesarului de staţii de îmbarcare, gradul de poluare, cererea şi oferta permanentă şi sezonieră. "Deja la Constanţa numărul de taximetre este supradimensionat, suplimentarea fiind de 300 de noi locuri şi ulterior de 90 de locuri, concesie făcută de autoritatea locală pentru rezolvarea cazurilor sociale", a declarat vicepreşedintele CTC, Valentin Daraban. Un alt articol care se doreşte a fi eliminat este cel care reglementează nivelele tarifare. Limitele au fost introduse în actul normativ la solicitarea operatorilor de taximetrie pentru a se evita dumpping-ul, monopolul pe piaţă şi exploatarea clientului prin tarife nejustificat de mari.
Bombardaţi cu legi proaste
Taximetriştii doresc şi ei modificarea legislaţiei pentru simplificarea procedurilor de autorizare, avînd în vedere că aceleaşi documente sînt solicitate, în prezent, de toate instituţiile statului: Autoritatea Rutieră Română (ARR) Registrul Auto Român (RAR) şi primării. Ei cer eliminarea ARR din activitatea de licenţiere, vizarea atestatelor profesionale o dată la cinci ani de la obţinerea lor, valabilitatea certificatelor de agreere emise de RAR pe toată durata folosirii autoturismelor care fac inspecţiile periodice din 6 în 6 luni. Nemulţumirile sînt legate şi de noile prevederi ale Codului Rutier care vor intra în vigoare în septembrie şi care prevăd mai multe situaţii de suspendare a permisului de conducere cu obligativitatea de susţinere a unui nou examen.
De asemenea, reprezentanţii taximetriştilor mai solicită reglementarea activităţii de maxi-taxi, prin care să fie interzisă oprirea între staţii. Ultima solicitare se referă la recunoaşterea valabilităţii analizelor medicale periodice care sînt solicitate la vizarea atestatului profesional obţinute de la toate unităţile sanitare acreditate de Ministerul Sănătăţii şi nu doar celor aparţinînd Ministerului Transporturilor. Pentru a susţine aceste revendicări, o mie de taximetrişti, la volanul autoturismelor, vor protesta astăzi pe străzile Constanţei. Coloana va pleca la ora 10.30 de pe b-dul Aurel Vlaicu şi se va deplasa pe b-dul Lăpuşneanu, Dacia, b-dul Tomis, avînd punct terminus sediul Prefecturii Constanţa, unde vor înmîna un memoriu prefectului. Acţiunea este susţinută de Federaţia Naţională a Sindicatelor Şoferilor din România (FNSSR) şi CNSLR Frăţia, filiala Constanţa. Mitingul de astăzi este prima acţiune a Camerei Taximetriştilor constănţeni care consideră că este momentul să-şi spună punctul de vedere. "Problemele noastre sînt foarte uşor de rezolvat însă, dacă nu se rezolvă înseamnă că există un interes şi vom ieşi în stradă pentru că locul nostru de muncă este strada şi acolo ne exprimăm", a declarat Marin Neagu. Camera Naţională a Taximetriştilor a programat pentru jumătatea lunii iunie un Consiliu Naţional, iar la începutul lunii iulie a fost convocat Consiliul Naţional al FNSSR care, în funcţie de răspunsul primit de la Guvern, va stabili strategia şi acţiunile viitoare la care vor participa taximetriştii din toată ţara.