O misiune de poliţie a OSCE a ajuns în Kîrgîzstan

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O misiune de poliţie a OSCE a ajuns în Kîrgîzstan

Externe 26 Iunie 2010 / 00:00 367 accesări

O misiune a forţelor de poliţie ale OSCE a sosit la Bişkek, a anunţat, ieri, diplomaţia kîrgîză. Forţa de poliţie a OSCE are trei misiuni principale: monitorizarea, supervizarea şi consultarea. Misiunea de poliţie va permite instaurarea ordinii publice, reducerea tensiunilor interetnice şi oferirea de asistenţă în criza umanitară. Ciocnirile interetnice din Kîrgîzstan, care au izbucnit la 10 iunie, s-au soldat, oficial, cu 264 de morţi. Potrivit datelor neoficiale, numărul victimelor ar fi aproape de 2.000.

Ministerul kîrgîz de Interne a anunţat vineri că l-a arestat pe nepotul fostului preşedinte Kurmanbek Bakiev. Sanjar Bakiev este suspectat de organizarea violenţelor care au afectat în această lună sudul ţării. Ministrul kîrgîz de Interne, Bolot Şer, a precizat că operaţiunea a fost un succes şi nu s-a soldat cu pierderi de vieţi omeneşti, deşi Sanjar Bakiev a opus rezistenţă. Ciocnirile dintre kîrgîzi şi etnicii uzbeci - 15% din populaţia Kîrgîzstanului - au izbucnit în oraşul Oş, la 11 iunie, iar bilanţul oficial este de 261 de morţi şi peste 2.000 de răniţi. Serviciile kîrgîze de securitate au spus că persoane antrenate în folosirea armelor şi în sabotaj, care au beneficiat de antrenament în terorism, au fost implicate activ în conflicte internaţionale. Aceste persoane ar fi primit 250.000 de dolari ca ajutor în aprilie. Nepotul fostului preşedinte kîrgîz a recunoscut că a fost implicat în declanşarea violenţelor interetnice din sudul Kîrgîzstanului. ”Sanjar a recunoscut în cursul interogatoriului că a fost implicat în organizarea luării cu asalt a unor clădiri guvernamentale şi în incitarea la ciocniri interetnice”, a spus un oficial. El a precizat că numeroase arme au fost găsite în cursul raidului la locuinţa în care se ascundea Sanjar.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a avertizat, joi, asupra unei diviziuni a Kîrgîzstanului, devastat de violenţe, considerând că această fostă republică sovietică ar putea să se transforme într-un alt Afganistan. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu omologul său american, Barack Obama, la Casa Albă. Rusia, ca şi SUA, dispune de o bază militară în Kîrgîzstan. Preşedintele Medvedev a declarat totuşi că Rusia nu va trimite un contingent de pace în această ţară. Kîrgîzstanul organizează, duminică, un referendum constituţional considerat vital de Guvernul interimar dar care ar putea, potrivit experţilor, să genereze noi violenţe. În pofida recentelor confruntări interetnice, noile autorităţi au menţinut această consultare pentru a încerca să-şi acrediteze legitimitatea după ce au preluat puterea în aprilie, în urma unei revolte populare sângeroase care l-a înlăturat pe preşedintele Kurmanbek Bakiev. Circa 170 de observatori internaţionali sunt aşteptaţi la referendumul din Kîrgîzstan, a anunţat preşedintele interimar, Rosa Otunbaieva.

Taguri articol


12