O moleculă care exista doar teoretic, creată de cercetătorii germani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O moleculă care exista doar teoretic, creată de cercetătorii germani

Monden 25 Aprilie 2009 / 00:00 513 accesări

O moleculă care pînă recent a existat doar în teorie, Rydberg, prezisă de un laureat al premiului Nobel, a fost obţinută în laborator de cercetătorii germani de la Universitatea din Stuttgart, potrivit unui articol recent apărut în revista ”Nature”. Descoperirea cercetătorilor germani indică faptul că şi alte teorii ar putea, în curînd, să aibă aplicaţii concrete.

Molecula Rydberg se formează datorită unei legături chimice foarte slabe care se naşte între doi atomi. Acest nou tip de legătură apare deoarece unul dintre cei doi atomi care formează molecula Rydberg conţine un electron care orbitează la mare distanţă de nucleul lui. Noua descoperire confirmă teoriile cuantice fundamentale dezvoltate de fizicianul Enrico Fermi, laureat al premiului Nobel pentru Fizică pe anul 1938, referitoare la modul în care electronii se comportă şi interacţionează. Molecula Rydberg a fost creată din doi atomi de rubidiu, din care unul este un atom Rydberg, iar celălalt este un atom obişnuit. Atomul Rydberg este special, deoarece el conţine un singur electron, care circulă pe o orbită foarte îndepărtată, la scară moleculară, de nucleul lui. În 1934, fizicianul Enrico Fermi a prezis faptul că, dacă un alt atom va fi suficient de aproape de acel electron singur şi ”rătăcitor”, atunci cei doi ar putea să interacţioneze. Fizicianul nu s-a gîndit totuşi şi la posibilitatea ca în urma acestei interacţiuni să ia naştere o moleculă.

Pentru crearea acestei molecule sînt necesare temperaturi foarte joase, a explicat Vera Bendkowsky, de la Universitatea din Stuttgart, coordonatoarea experimentului. Nucleele celor doi atomi trebuie să se afle la distanţa corectă unul de celălalt astfel încît cei doi electroni să se întîlnească şi să interacţioneze. Pentru aceasta, cercetătorii au folosit un nor de rubidiu răcit la temperaturi foarte joase, deoarece atomii din gaze se apropie între ei la temperaturi scăzute. Temperatura folosită de specialişti a fost foarte apropiată de zero absolut - minus 273 grade Celsius - iar distanţa critică dintre cei doi atomi a fost de aproximativ 100 nanometri. Experimentul durează foarte puţin, molecula Rydberg cu cea mai lungă viaţă supravieţuind doar 18 microsecunde.

Taguri articol


12