Aula Bibliotecii Judeţene “Ioan N. Roman“ va găzdui, pe data de 30 mai, o lansare editorială de excepţie, cea mai consistentă monografie despre Mircea Eliade apărută în străinătate şi tradusă, recent, pentru prima dată, şi în limba română. "Rădăcinile româneşti ale lui Mircea Eliade", o lucrare monumentală în două volume, a fost scrisă de profesorul american Mac Linscott Ricketts, în urmă cu 25 de ani. În România, cartea a fost tipărită de Editura Criterion Publishing. În primul volum, autorul descrie copilăria şi tinereţea lui Mircea Eliade la Bucureşti (1907-1933), scrierile sale timpurii, alegerea lui ca "şef al tinerei generaţii", căutările şi aventurile din India şi întoarcerea la Bucureşti. În cel de al doilea volum, autorul examinează activităţile şi scrierile lui Eliade din perioada 1934-1940, în Bucureşti, ani în care Eliade şi-a cucerit faima ca romancier şi gazetar prolific, şi-a dezvoltat înţelegerea şi metodologia ca istoric al religiilor şi a fost atras, pentru o vreme, de mişcarea legionară. Cartea se încheie cu o scurtă analiză a anilor petrecuţi în străinătate în serviciul diplomatic.
Cartea americanului Mac Linscott Ricketts - fostul doctorand al profesorului Mircea Eliade - se prezintă, potrivit scriitorului Sorin Alexandrescu şi directorului Editurii Criterion Publishing, Gabriel Stănescu, ca un reper în tot ce s-a scris în lume şi în România despre perioada interbelică românească.
La evenimentul de lansare a monografiei "Rădăcinile româneşti ale lui Mircea Eliade", care va avea loc, în curînd, la Constanţa, va asista şi editorul cărţii, Gabriel Stănescu, acesta urmînd să citească şi un mesaj din partea autorului, iar prezentarea cărţii va fi făcută de prof. univ. dr. Marina Cap-Bun.