O nouă abordare a cauzei migrenelor: lipsa vitaminei D

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Studiu

O nouă abordare a cauzei migrenelor: lipsa vitaminei D

Sănătate 15 Iunie 2016 / 14:44 530 accesări

Migrena este una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni ale omenirii. De-a lungul vieţii, majoritatea oamenilor au suferit de cel puţin o durere de cap cumplită, complexă, şi care antrenează şi alte soiuri de dureri. Potrivit unui nou studiu, prezentat la Congresul anual al American Headache Society, desfășurat în perioada 9-12 iunie la San Diego, copiii și tinerii adulți care prezintă carențe ale vitaminelor D, B2, B9 și în coenzima Q10 sunt mai susceptibili să sufere de migrene. Consumul anumitor alimente sau excitante - cafea, alcool, țigări, ciocolată, mezeluri - poate declanșa migrene. Studiul american arată însă că și lipsa unor nutrienți poate cauza dureri de cap extrem de severe. Cercetarea arată că există carențe de vitamine la copiii, adolescenții și tinerii adulți care suferă de cefalee. Până să ajungă la această concluzie, cercetătorii de la Cincinnati Children's Medical Center (Statele Unite) au analizat datele a 7.961 de pacienți care sufereau de migrene. Ei au evaluat nivelurile sanguine de vitamina D, de riboflavină (vitamina B2), de folat (vitamina B9) și de coenzima Q10, un puternic antioxidant. Rezultatele studiului arată că peste jumătate din participanții cu migrene suferă de carențe ale celor patru vitamine menționate. Astfel, 70% dintre ei prezintă o deficiență de vitamina D față de aporturile nutriționale recomandate, adică 600 de unități internaționale (UI) sau 15 micrograme de adult. Acest deficit afectează mai mult băieții și bărbații tineri. În ceea ce privește fetele și femeile tinere, ele suferă mai mult de o carență în coenzima Q10. Voluntarii care suferă de migrene cronice sunt cei mai susceptibili să aibă o deficiență în coenzima Q10 și în vitamina B2, în comparație cu cei care suferă de cefalee episodice.

Cercetătorii nu au putut identifica pe deplin rolul acestor deficiențe în migrene fiindcă majoritatea participanților luau medicamente sau suplimente de vitamine pentru a-și calma durerile de cap. Prin urmare sunt necesare și alte studii pentru a afla dacă un aport suplimentar de vitamine ar putea atenua migrenele. Un singur lucru este sigur, potrivit cercetătorilor: "Toate aceste vitamine sunt necesare pentru funcționarea mitocondriilor, centri de producere a energiei celulelor noastre. O funcționare deficitară, cauzată probabil de o carență sau o utilizare excesivă a unor vitamine, poate expune persoanele care suferă de migrene la un risc crescut de carență în energie", afirmă oamenii de știință.

ALIMENTE CARE CONŢIN VITAMINELE D, B2 ŞI COENZIMA Q10

Dacă doriţi ca aportul de vitamina D în organism să fie cel corect, trebuie să consumaţi pește gras, ouă și rinichi. Coenzima Q10 se găsește în carnea de vită, heringi, sardine și arahide, iar vitamina B2, în carnea de vită, brânzeturile moi și în germenii de grâu.

Taguri articol


12