Reuniune internaţională. Lumea va trebui să îşi schimbe abordarea privind energia nucleară, în urma crizei de la centrala Fukushima din Japonia, a anunţat, la Viena, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, în cadrul Convenţiei pentru Siguranţă Nucleară, care se desfăşoară între 4 şi 14 aprilie. Centrala Fukushima 1 a fost grav avariată în urma cutremurului şi valurilor seismice, pe data de 11 martie. Muncitorii, pompierii şi militarii au deversat zeci de mii de tone de apă asupra instalaţiilor, zi şi noapte, pentru a împiedica topirea miezului reactorului. Convenţia pentru Siguranţă Nucleară, ratificată de toate ţările ce dispun de centrale nucleare, a intrat în vigoare în anul 1996, după catastrofa de la Three Miles Island din SUA şi de la Cernobil din Ucraina. Vizează ameliorarea siguranţei în exploatarea reactoarelor nucleare. Experţii săi se reunesc la fiecare trei ani sub egida AIEA.
Situaţia delicată din Japonia atrage atenţia asupra faptului că şi România trebuie să înăsprească reglementările şi monitorizarea centralelor nucleare. Centrala de la Cernavodă, care utilizează reactoare canadiene de tip Candu, ar trebui supusă unor teste de securitate. Ţara noastră ia în calcul, în continuare, construirea unei a doua centrale nucleare în anii următori, pentru a-şi majora producţia de energie.
83% din francezi, împotrivă. Opt francezi din zece, adică 83% din populaţia Franţei, vor ca în următorii 30 de ani să fie reduse semnificativ sursele de energie atomică, în favoarea exploatării resurselor regenerabile. Conform unui sondaj, pe culori politice, 90% din simpatizanţii de stânga şi 66% din simpatizanţii de dreapta doresc reducerea arsenalului nuclear francez, pe când 56% din francezi îşi fac griji faţă de pericolul reprezentat de centralei atomice, faţă de 44% care declară că nu consideră energia nucleară un pericol. Sondajul a fost realizat prin telefon, între 31 martie şi 1 aprilie, la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ de 896 de persoane în vârstă de peste 18 ani.
Românii, în schimb, au o atitudine favorabilă pentru producerea energiei nucleare, sesizând posibilitatea de a avea energie ieftină, de a micşora dependenţa de importul de petrol şi gaze şi de a reduce producerea de gaze cu efect de seră, potrivit rezultatelor unui sondaj la nivel naţional, realizat de Agenţia Naţională pentru Deşeuri Radioactive (ANDRAD). Sondajul a fost făcut în perioada 20-30 septembrie 2008, la nivel naţional şi a fost dublat de aplicarea aceluiaşi chestionar în localităţile Cernavodă şi Saligny. Sondajul relevă că dorinţa de implicare a populaţiei în procesul de luare a deciziilor în domeniul deşeurilor radioactive este mai mare în zona localităţilor Cernavodă şi Saligny, populaţia ţării fiind informată despre activitatea centralei de la Cernavodă în proporţie de peste 80%.
Germania renunţă. Guvernul german va renunţa în totalitate la producţia de energie nucleară până în 2020, procesul urmând să se deruleze gradual, a anunţat secretarul de Stat din Ministerul Mediului, Juergen Becker. A fost luată decizia închiderii a opt centrale până la sfârşitul acestui an, iar acestea nu vor fi în mod sigur reactivate. Restul de nouă centrale rămase vor fi închise până la sfârşitul deceniului. O renunţare treptată ar afecta profiturile marilor companii de utilităţi RWE, E.ON, EnBW şi Vattenfall cu sute de milioane de euro anual. Decizia vine în contextul anunţului Asociaţiei Industriei Energetice din Germania, potrivit căruia ţara a devenit un importator net de energie, mai ales din Franţa, unde compania de stat EDF operează 58 de reactoare.