O nouă carte de istorie a Dobrogei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O nouă carte de istorie a Dobrogei

Cultură 22 Ianuarie 2008 / 00:00 773 accesări

Scriitorul Petre Covacef va lansa, în luna februarie, cea de-a patra carte din cariera sa, „Povestea Farului Genovez. Souvenirs d’Orient”, volumul al II-lea. Volumul este structurat pe şase capitole: Amintiri din Orient după Camille Allard, Construcţiile de apărare ale romanilor din Dobrogea-Kustendje, după Jules Michel, Note şi comentarii la notele din partea I şi II, Eseuri şi Lista ilustraţiilor. Primele două capitole sînt prezentate atît în limba română, cît şi în franceză, iar în cadrul capitolului Eseuri, autorul oferă informaţii despre Dobrogea în timpul Războiului Crimeei, dar şi despre minorităţile din spaţiul aflat între Dunăre şi Marea Neagră: cerchezii şi ţiganii musulmani. De asemenea, în acelaşi capitol, sînt prezentate movilele de pămînt din Dobrogea, cimitirul militarilor francezi din Dobrogea şi statuia lui Ovidiu.

Rodul unei munci de patru ani, cartea scrisă de Petre Covacef conţine şi ilustraţii în care cititorii vor descoperi planul oraşului şi al drumului din oraş în anul 1839, tabăra de la Kustendje a militarilor francezi în anul 1855, movilele de pămînt de la Histria, monumentul militarilor francezi din Cimitirul eroilor şi statuia lui Ovidiu. Mai mult, cititorii vor observa că autorul a inclus şi imagini cu femeile de ţărani din Vlahia, fotografii cu piesele vestimentare care compun costumul bărbătesc din Moldova, dar şi costumul de combatant cerchez. O vedere care circula în 1911 şi în care sînt prezentaţi ţiganii musulmani din Dobrogea este inclusă în lucrare, precum şi o imagine cu oborul oraşului Constanţa din anul 1901.

„Ceea ce face, astăzi, prin publicaţiile sale, Petre Covacef la Constanţa, este remarcabil prin amploarea informaţiilor, pe care s-a străduit să le adune ani de zile în legătură cu Dobrogea şi pe care, cu destulă îndemînare, a ştiut să le pună la dispoziţia cititorilor şi a specialiştilor din vaste domenii. Mă simt obligat faţă de meseria lui să-l aplaud pentru participarea pe diferite grade ierarhice, de la stagiar, inginer ordinar, director tehnic şi director general, la construcţia Canalului Dunărea-Marea Neagră şi a porturilor Constanţa, Mangalia, Midia”, scrie istoricul Gheorghe Dumitraşcu, în prefaţa cărţii. La rîndul său, autorul, Petre Covacef, consideră că volumul său este „... un exemplu de Istorie Orală, care încearcă să prezinte amatorilor de istorie a Dobrogei evenimente, fapte, obiceiuri, repere geografice, materiale, documente, domenii care să completeze golurile existente în destul de complicata istorie a regiunii”.

Taguri articol


12