În vreme ce spitalele din România se golesc, în vreme ce judeţe întregi rămân fără medici pentru anumite specialităţi, fără asistenţi medicali, mulţi preferând să lucreze în mari spitale din străinătate, şi pe bună dreptate, Sănătatea autohtonă a ultimilor ani fiind din ce în ce mai săracă, la Constanţa s-a găsit o soluţie la care puţini sperau. Era aproape imposibil să crezi că medici cu renume din ţară şi străinătate, dar şi medici tineri care profesează în mari spitale din Bucureşti acceptă să lucreze la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sf. Apostol Andrei” Constanţa. De când a devenit ordonator principal de credite al SCJU, Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), prin preşedintele Nicuşor Constantinescu, a întocmit un plan pentru resuscitarea unităţii sanitare. Preşedintele CJC a declarat public că locuitorii judeţului nostru nu trebuie să mai fie puşi pe drumuri, prin ţară, pentru a beneficia de unele servicii şi intervenţii medicale. El a spus de la bun început că nu va fi uşor, întrucât sistemul sanitar este subfinanţat, dar a subliniat că trebuie făcut totul pentru ca populaţia judeţului să aibă, acasă, cât mai multe servicii medicale. În lipsa sprijinului financiar de la Ministerul Sănătăţii (MS), reabilitarea şi modernizarea unor clinici/secţii ale SCJU s-au realizat exclusiv cu banii CJC. Astfel, în cadrul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ - SCJU, de altfel devenită unitate strategică, întrucât deserveşte întreaga regiune de Sud-Est a României (cazurile complexe fiind trimise la Constanţa), la care se adaugă şi cazurile din sezonul estival (turişti români din toată ţara, dar şi străini), au fost amenajate secţii/clinici similare celor din străinătate. Printre ele precizăm: Clinica de Ortopedie şi Traumatologie Medicală, Clinica de Chirurgie Cardiovasculară, Secţia Anestezie Terapie Intensivă, Secţia Oncologie, Compartimentul de Cardiologie Invazivă „Cardiolife” (care salvează inimile constănţenilor, chiar şi fără sprijin de la bugetul MS, mortalitatea prin infarct miocardic acut scăzând cu 90%).
O NOUĂ CLINICĂ MODERNIZATĂ În câteva zile va deveni funcţională, în totalitate, o nouă Clinică de Chirurgie II. Astfel, SCJU va avea în alcătuire o clinică ultramodernă, condiţiile de cazare fiind de 5 stele, la fel ca şi aparatele din dotare. Directorul medical al SCJU, dr. Mihnea Avram, care deocamdată coordonează şi noua Clinică de Chirurgie II, a precizat că aparatura existentă poate fi întâlnită în mari spitale din străinătate. Astfel, şi constănţenii vor putea beneficia de intervenţii de ultimă oră, efectuate prin metode minim invazive, spre care întreaga lume militează. Clinica are în dotare, de exemplu, un aparat pentru chirurgia laparoscopică, tip Olympus, cu monitor ce oferă imagini 3D. Aparatul poate fi adaptat pentru numeroase intervenţii, inclusiv din sfera ginecologică. „Avantajele chirurgiei laparoscopice sunt numeroase, atât pentru pacient, cât şi pentru spital, întrucât zilele de spitalizare sunt mai puţine, implicit şi costurile sunt mai mici”, a declarat directorul medical. Şi este doar un exemplu al dotărilor de ultimă oră de care vor beneficia constănţenii, dar nu numai.
MEDICI DIN BUCUREŞTI În noua clinică au ales să profeseze medici din Bucureşti, de la două spitale cu renume, respectiv Elias şi Floreasca. Unul dintre ei este dr. Mihai Gheorghinoiu. Este în ultimul an de rezidenţiat, dar a demonstrat că este dedicat meseriei, astfel că profesorii i-au acordat toată încrederea, el luând parte la numeroase intervenţii complexe. Vine de la Spitalul Elias şi nu regretă nici măcar o secundă alegerea făcută. „Am primit din partea Consiliului Judeţean Constanţa o foarte frumoasă locuinţă de serviciu, în care m-am mutat alături de familia mea. Soţia mea, care este medic anestezist, a câştigat locul scos la concurs tot aici, la SCJU. Şi copilul nostru, de aproape doi ani, stă cu noi, îi căutăm o bonă”, a spus tânărul medic. Întrebat de ce nu a părăsit ţara, aşa cum au făcut mulţi alţi colegi de vârsta sa, plecând pentru salarii chiar şi de 10 - 20 de ori mai mari, el a spus că şi în România se poate face medicină de foarte bună calitate şi că nu întotdeauna banul primează. „În noua Clinică de aici sunt dotări similare cu ale marilor clinici din Europa, dar nu numai. Condiţiile pentru pacienţi sunt excelente, totul este ca în afară. De ce să plec? Pot practica meserie de cea mai bună calitate, iar eu îmi voi da toată silinţa să ajung un medic foarte bun”, a spus tânărul rezident, care ar fi putut să fie acceptat, fără probleme, de către mari spitale din străinătate.
„Toate investiţiile făcute cu CJC, pentru spital, sunt absolut legale”
În aceste condiţii, DNA a socotit că trebuie să înceapă cercetarea penală a realizărilor preşedintelui CJC, cum de a reuşit să ofere atâtea constănţenilor într-un timp aşa de scurt... „Toate investiţiile făcute cu CJC, pentru spital, sunt absolut legale. CJC a băgat milioane de euro în spital, cu rezultatele pe care le vedem cu toţii şi pe care nu le putem nega. Mi se pare un lucru absolut deplasat”, susţine managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână. „Dacă promovezi sportul şi sănătatea, dacă încerci să dezvolţi societatea, eşti infractor. Asta este raţiunea unui preşedinte de CJC, de a sprijini lucrurile pe care statul le-a lăsat de izbelişte”, adaugă dr. Căpăţână, care este convins de faptul că preşedintele CJC este nevinovat, că la SCJU nu s-a comis nicio ilegalitate.