O nouă conferinţă de pace pentru Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pregătiri

O nouă conferinţă de pace pentru Siria

Externe 25 Mai 2013 / 00:00 291 accesări

Rusia a obţinut acordul de principiu din partea regimului de la Damasc în vederea participării la o nouă conferinţă de pace, a declarat ieri Aleksandr Lukaşevici, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe. Totodată, coaliţia naţională a opoziţiei siriene a început joi, la Istanbul, o reuniune de trei zile în care dezbate, între altele, participarea la o eventuală conferinţă internaţională de pace „Geneva 2”. Auspiciile noii conferinţe de pace rămân însă complet defavorabile câtă vreme regimul lui Bashar al-Assad şi-a reafirmat hotărârea de a învinge rebeliunea. Într-un interviu acordat recent presei argentiniene, Bashar al-Assad a repetat refuzul de a părăsi puterea înainte de alegerile prezidenţiale din 2014.

Lucrările coaliţiei, principalul grup al opoziţiei siriene, au început cu o evaluare a situaţiei de pe teren, unde regimul de la Damasc a lansat o ofensivă vastă împotriva oraşului strategic Qousseir, din vestul ţării. Opozanţii au deliberat şi cu privire la intrarea unor noi membri în grup, cu scopul de a-şi creşte reprezentativitatea. Dar dezbaterile cele mai aşteptate s-au purtat ieri, în privinţa participării, sau nu, a coaliţiei la negocierile cu regimul lui Bashar al-Assad pentru a găsi o soluţie politică unui conflict ce durează de peste doi ani.

Ideea acestei conferinţe internaţionale, numită „Geneva 2”, a fost lansată de SUA şi Rusia, iar susţinătorii occidentali şi arabi ai opoziţiei siriene au multiplicat presiunile asupra coaliţiei în vederea participării acesteia la conferinţă. Numeroşi membri ai coaliţiei sunt rezervaţi în privinţa acestei iniţiative. „Vom merge în cele din urmă la Geneva, dar aceasta este aceeaşi bucată de haşiş pe care comunitatea internaţională ne-o serveşte de fiecare dată. Ei ne fac să credem că sfârşitul este aproape şi, de fapt, totul continuă”, a comentat un opozant, vorbind sub acoperirea anonimatului. 11 ţări care susţin coaliţia, între care SUA, au încercat să dea asigurări opoziţiei că „Bashar al-Assad, regimul său şi apropiaţii săi care au sânge pe mâini nu vor putea să aibă niciun rol pe viitor în Siria”. Acest grup, numit „Prietenii Siriei”, a mai anunţat că va continua să-i sprijine pe rebeli până la îndepărtarea de la putere a lui Bashar al-Assad. Însă, la Londra, organizaţia umanitară Oxfam a apreciat că o ridicare a embargo-ului UE asupra armelor livrate în Siria, pentru care pledează Marea Britanie şi Franţa, ar putea avea consecinţe devastatoare pentru populaţia civilă. Sancţiunile adoptate de UE împotriva Siriei trebuie să fie reînnoite la sfârşitul lunii mai. Cu această ocazie, Franţa şi mai ales Marea Britanie exercită presiuni pentru ridicarea embargo-ului asupra livrărilor de arme pentru a putea să îi echipeze pe rebelii sirieni. Conflictul sângeros s-a soldat cu cel puţin 94.000 de morţi, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului.



12