O „nouă eră“ pentru China

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O „nouă eră“ pentru China

Externe 18 Octombrie 2017 / 10:15 1121 accesări
Xi Jinping și Donald Trump

Xi Jinping și Donald Trump

Președintele Xi Jinping a lansat miercuri un apel către comuniștii chinezi să lupte împotriva a tot ceea ce ar putea amenința autoritatea partidului de guvernământ, în deschiderea celui de-al XIX-lea Congres, la care ar urma să i se ofere un nou mandat de cinci ani în fruntea celei de-a doua puteri economice mondiale, relatează AFP. Promițând "o nouă eră" socialistă țării sale și anticipându-i dezvoltarea viitoare până în 2050, președintele chinez nu a lăsat nicio speranță de liberalizare regimului, într-un discurs de peste trei ore, rostit în fața simbolului uriaș al secerei și ciocanului pe fundalul drapelelor roșii. "Fiecare dintre noi trebuie să facă mai mult pentru a susține autoritatea partidului și sistemul socialist chinez și să se opună hotărât oricărui cuvânt și acțiuni de natură să le submineze", a pledat președintele chinez în fața a circa 2.300 de membri ai partidului întruniți la Congres. Aproape toți îmbrăcați în costume sobre și cu cravată roșie, delegații "celui mai mare partid din lume" (89 milioane de membri) ascultau cu religiozitate discursul lui Xi într-un cadru ultrasecurizat al Palatului Poporului din Beijing, după ce l-au aplaudat la unison când și-a făcut intrarea alături de cei doi predecesori ai săi, foștii președinți Jiang Zemin și Hu Jintao.

Referitor la contactele cu restul lumii, Xi a asigurat că țara sa se va "deschide încă și mai mult" și a promis un tratament "echitabil" întreprinderilor străine. Meciuri de fotbal interzise, cluburi de noapte închise, poliția omniprezentă: Beijingul se află sub supraveghere strictă pentru ca forumul să se desfășoare fără incidente. Congresul este programat să dureze o săptămână.Cel de-al XIX-lea Congres ar urma să acorde un nou mandat de cinci ani lui Xi, în calitate de secretar general. Limita de vârstă de 68 de ani, impusă membrilor Biroului Politic, organism format din 25 de membri care conduce China, ar putea de fapt să dispară, cel puțin pentru Xi Jinping, care va împlini 69 de ani în cursul viitorului Congres în 2022. Xi Jinping "încearcă să se putinizeze" rămânând la putere pe termen nelimitat, observă sinologul Jean-Pierre Cabestan, de la Universitatea baptistă din Hong Kong, referindu-se la președintele rus Vladimir Putin, cu care nr.1 chinez pare să împărtășească o anumită nostalgie față de era sovietică și neîncredere în Occident, pe fondul dezvoltării economice fenomenale a țării sale.

De la sosirea sa la putere la sfârșitul anului 2012, Xi Jinping — considerat a fi cel mai puternic conducător chinez după fondatorul regimului Mao Zedong și reformatorul Deng Xiaoping — și-a plasat oameni de încredere în funcții cheie, ajutat fiind de o campanie anticorupție care a sancționat peste 1,3 milioane de cadre. Dacă nu a revenit asupra trecerii la "economia de piață socialistă", puterea sa este însoțită de o revenire la ideologia marxistă și la o represiune pe toate căile împotriva Internetului, a militanților pentru drepturile omului, a disidenților și a persoanelor religioase. "Aceasta nu place tuturor în China. Există oameni care sunt împotriva ideii ca el să rămână mai mult de zece ani", dezvăluie Cabestan, care apreciază că "revenirea la maoism suscită preplexitate în țară".

Luptând împotriva corupției, lovind până în vârful armatei și în cadrul Biroului Politic, Xi Jinping "a atacat interesele dobândite", observă sinologul. "Toate acestea îi atrag multe inamiciții. El și-a asumat riscuri pe care a reușit să le sfideze până în prezent", adaugă el. Semn al influenței lui Xi Jinping, numele său ar putea să-și facă intrarea în carta partidului, onoare rezervată până acum doar lui Mao și Deng. Xi a evocat el însuși în discursul său o "gândire asupra socialismului în culorile Chinei pentru o nouă eră", care i-ar putea aduce o astfel de onoare.



12