O nouă metodă de a fenta statul!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fără/cu ştirea angajaţilor Suspendarea contractului de muncă

O nouă metodă de a fenta statul!

Eveniment 03 Februarie 2014 / 00:00 4402 accesări

În ultima perioadă, din cauza crizei financiare, tot mai mulţi angajatori caută tot felul de tertipuri pentru a fenta statul şi a nu mai plăti taxe şi impozite. Una dintre metodele des întâlnite este şi suspendarea contractului colectiv de muncă, deşi salariatul lucrează. Chiar dacă la angajare sunt încheiate contracte de muncă, acestea fiind înregistrate în aplicaţia REVISAL, unică la nivel naţional, după câteva luni de muncă, patronii le suspendă angajaţilor activitatea la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), fără acordul acestora. „Am avut astfel de cazuri. Atunci când s-au înregistrat reclamaţii, inspectorii ITM Constanţa au mers în teren şi au verificat firmele respective. Conform legislaţiei muncii, această practică este înşelăciune şi intră în categoria muncii „la negru“, amenzile fiind cuprinse între 300 şi 10.000 de lei”, a declarat inspectorul-şef al ITM Constanţa, Liviu Lupu. El a precizat că există şi cazuri când angajaţii sunt complici cu angajatorii încă din primele luni de activitate. Din disperarea de a-şi păstra locul de muncă, unii salariaţi semnează o cerere de suspendare a contractului, pentru că aşa vrea angajatorul, dar ei rămân să lucreze la firma respectivă. „Atunci când există acordul ambelor părţi de a se renunţa la contractul de muncă, se consideră că angajatul este în culpă. Bucuria că patronul îi dă mai mulţi bani duce la fraudă fiscală”, a explicat Lupu. Pe de altă parte, mai există şi persoane care cer suspendarea contractului de muncă din diverse motive, cum ar fi: concedii de creştere a copilului, diverse probleme în familie, plecarea temporară în străinătate. În opinia inspectorului-şef al ITM Constanţa, din păcate, în aproape toate domeniile de activitate se întâlnesc astfel de practici neortodoxe, excepţie făcând acele societăţi, unele cu peste 100 de angajaţi, care au potenţă financiară.

DEZAVANTAJE... Pentru un salariu net de 800 de lei, un angajator cheltuieşte, în total, 1.389 de lei. Astfel, pe lângă cei 800 de lei pe care îi dă angajatului, patronul trebuie să plătească la stat încă 589 de lei. În acest fel, firmele care au trei angajaţi şi preferă să stea în ilegalitate, plătindu-i „la negru“ pe aceştia, scutesc 1.767 de lei, bani pe care ar trebui să-i vireze la bugetul statului.

DESCOPERIŢI Potrivit afirmaţiilor inspectorului-şef al ITM Constanţa, persoanele care au contractele de muncă suspendate sunt descoperite din punctul de vedere al asigurărilor sociale. „Este o mare dezamăgire pentru acei oameni care ştiu că au semnat un contract de muncă şi, după o anumită perioadă de timp, constată că nu mai sunt asiguraţi, deşi li s-au reţinut bani pentru contribuţiile de la stat. În această situaţie, ei nu pot merge la medic atunci când au nevoie sau nu se pot pensiona. De asemenea, femeile care vor să rămână însărcinate se pot trezi că au contractul suspendat şi nu pot beneficia de indemnizaţie sau alte drepturi”, a atras atenţia inspectorul-şef al ITM Constanţa. Din datele furnizate de instituţie, la nivelul judeţului Constanţa erau înregistrate, la sfârşitul anului trecut, 192.561 contracte individuale de muncă active.

Existenţa contractului de muncă poate fi verificată

Persoanele care au dubii privind existenţa contractului individual de muncă pot solicita la ITM Constanţa un extras din REVISAL, contra sumei de 15 lei. Potrivit inspectorului-şef al ITM Constanţa, Liviu Lupu, în documentul eliberat de instituţie se precizează data la care a fost înregistrat contractul, precum şi când a fost suspendat. Cei care consideră că au fost nedreptăţiţi de patroni pot sesiza abuzurile la ITM Constanţa.



12