O nouă noapte albă pentru filmul românesc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O nouă noapte albă pentru filmul românesc

Cultură 16 Septembrie 2010 / 00:00 408 accesări

Iniţiativa nu poate fi decât binevenită. 30 de filme româneşti, cu precădere ale tinerilor autori, fără a fi scoşi de tot de pe afiş cineaştii consacraţi (al căror număr nu trebuie neglijat şi nici valoarea lor referenţială), aşteaptă să intre în programul non-stop al nopţii de 17 spre 18 septembrie. În nouă spaţii de proiecţie din capitală, între orele 18.00 şi 2.00, vor fi văzute filme bune, de ieri şi de azi. Intrarea este liberă, ca şi în cazul altei odisei cinematografice nocturne, derulată cu ceva vreme în urmă la Patria, doar că numărul filmelor, de obicei comedii şi „poliţiste”, reluat pe o anumită perioadă, a fost cu mult mai mic.

Nu putem să nu salutăm o asemenea iniţiativă, la care îşi aduc contribuţia mai mulţi organizatori, co-organizatori şi parteneri, fără a exclude participarea media. Propulsarea către public a producţiilor „de acasă” constituie, într-adevăr, o urgenţă, fiind, fără îndoială, un gest cultural benefic.

Mâine seară, de pildă, la Cinematograful Patria din capitală, titlurile recente care au fost încununate cu laurii festivalurilor internaţionale aşteaptă publicul cinefil, invitat să vadă, între altele, „Marfa şi banii” de Cristi Puiu şi „A fost sau n-a fost?” de Corneliu Porumboiu. Premiera, cu azur cannez, „Marţi, după Crăciun” de Radu Muntean, va fi găzduită la Noul Cinematograf al Regizorului Român şi, de asemenea, la Patria. Deşi destul de restrâns, numărul „maeştrilor” este reprezentat de opere incontestabile: „Valurile Dunării” de Liviu Ciulei, „O vară de neuitat” de Lucian Pintilie, „Nunta de piatră” de Mircea Veroiu şi Dan Piţa şi „Secvenţe” de Alexandru Tatos.

Celelalte locaţii sunt: Club Fabrica, Uranus 144, Piaţa George Enescu, Cinema Eforie, Cinema Studio, Cinema Elvira Popesco, Cinema Eforie. Se înţelege că vor fi şi proiecţii în aer liber.

Regăsim pe afişul nopţii cinematografice de la Bucureşti şi premiere sau avanpremiere (în sensul că unele titluri aşteaptă să intre imediat în săli), precum: „Mănuşi roşii” de Radu Gabrea, „Mar Nero” de Federico Bondi (la care intrarea va fi, totuşi, pe bază de bilet), „Nuntă în Basarabia” de Nap Toader. Programul este completat de o serie de documentare dintre cele mai „circulate” prin palmaresurile internaţionale, dar şi scurtmetraje de mare succes, printre care „Colivia” de Adrian Sitaru, „Lampa cu căciulă” de Radu Jude, „O zi bună de plajă” de Bogdan Mustaţă, „Nunta lui Oli” de Tudor Jurgiu şi recent premiatul la Quinzaine…”Căutare” de Ionuţ Piţurescu.

Iniţiativa este îmbucurătoare, iar speratul ei succes ar putea duce la ideea continuării şi în alte oraşe mari din România.



12