O nouă rundă de negocieri de pace între regimul de la Damasc şi rebelii sirieni s-a deschis joi la Astana, capitala Kazahstanului, vizând să contribuie la reglementarea conflictului cu progrese concrete, în contextul în care procesul politic de la Geneva se află în blocaj, transmite AFP, scrie agerpres.ro. Aceasta este cea de-a opta rundă de negocieri care are loc la Astana între regimul sirian şi rebeli. În capitala kazahă, procesul de pace se concentrează pe problemele militare şi tehnice, derulându-se în paralel cu cel politic de la Geneva, aflat sub egida ONU.
Negocierile, mediate de Rusia şi Iran, aliaţi ai Damascului, şi de Turcia, care îi susţine pe rebeli, vor avea loc cu uşile închise joi şi ar urma să se încheie vineri printr-o declaraţie finală. Potrivit Ministerul de Externe de la Astana, principalele teme abordate vor fi soarta ostaticilor şi prizonierilor, livrarea de ajutor umanitar şi funcţionarea aşa-numitelor 'zone de dezescaladare'.
Precedenta rundă de negocieri, de la sfârşitul luni octombrie, s-a încheiat fără progrese tangibile, dar cu o propunere a Rusiei de a reuni în jur de 30 de forţe politice de toate orientările.
Proiectul unui 'Congres naţional sirian' nu s-a concretizat deocamdată, fiind blocat mai ales în ce priveşte participarea kurzilor, respinsă de Ankara. Runda de joi se desfăşoară după ce, săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat retragerea parţială a forţelor ruse desfăşurate pe teritoriul sirian şi 'eliberarea totală' a acestuia de sub controlul organizaţiei jihadiste Statul Islamic. Negocierile intervin, de asemenea, la o săptămână după eşecul ultimei runde de la Geneva, unde emisarul ONU, Staffan de Mistura, a acuzat delegaţia regimului că 'nu a încercat cu adevărat să aibă un dialog' cu opoziţia.
Procesul de pace la Astana a condus la instituirea a patru zone de dezescaladare în Siria: în regiunea Idleb (nord-vest), la Homs (centru), în Ghouta orientală, în apropiere de Damasc, precum şi în sud.