O nouă speranţă pentru bolnavii de SIDA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O nouă speranţă pentru bolnavii de SIDA

Monden 25 Septembrie 2009 / 00:00 353 accesări

Un vaccin experimental care reduce cu o treime riscurile de infectare cu virusul HIV a fost pus la punct de o echipă de cercetători americani şi thailandezi, după o serie de teste la care au participat 16.000 de persoane. Studiul, cel mai important din cele efectuate pînă în prezent pentru elaborarea unui vaccin anti-SIDA pe plan mondial, a fost coordonat de Ministerul thailandez al Sănătăţii şi de Armata SUA. Chiar dacă acest studiu nu reprezintă decît un pas mic către producţia unui vaccin cu adevărat eficient, el are o contribuţie semnificativă în ceea ce priveşte ridicarea moralului unei comunităţi ştiinţifice care se îndoia de capacităţile sale, după eşecul din 2007 al testelor laboratorului american Merck. ”Aceasta este prima demonstraţie că un vaccin contra virusului HIV poate proteja împotriva infectării”, a declarat, în cadrul unei videoconferinţe, colonelul american Jérôme Kim. ”Este vorba de o evoluţie ştiinţifică extrem de importantă, iar acest lucru ne dă speranţe că un vaccin eficient la scară mondială va fi posibil în curînd”, a adăugat el.

Vaccinul reprezintă combinaţia a două produse testate anterior, dar care nu s-au dovedit eficiente acţionînd independent unul de celălalt. Este vorba de vaccinul ALVAC al laboratorului francez Sanofi-Aventis şi de AIDSVAX, produs de compania americană VaxGen şi cedat ulterior organizaţiei Global Solutions for Infectious Diseases. Cercetătorii trebuie să înţeleagă acum care au fost motivele pentru care substanţa rezultată din amestecarea celor două vaccinuri s-a dovedit eficientă. Experimentul a fost derulat începînd din octombrie 2003, în două provincii thailandeze, pe un număr de 16.400 de voluntari, toţi seronegativi şi cu vîrste cuprinse între 18 şi 30 de ani, al căror risc de infectare era calificat drept mediu. Jumătate dintre subiecţi a primit o substanţă activă, restul, o substanţă placebo. 51 din cei 8.197 de indivizi vaccinaţi au fost ulterior infectaţi, comparativ cu 74 din grupul celor care au primit placebo.

Virusul HIV, identificat în urmă cu 25 de ani, infectează organismul, atacînd sistemul imunitar. SIDA a provocat moartea a cel puţin 25 de milioane de persoane în întreaga lume, în timp ce alte 33 de milioane sînt în prezent contaminate cu virusul HIV sau suferă de SIDA. În jur de 30 de vaccinuri sînt analizate în întreaga lume, însă anul 2007 a însemnat un eşec de proporţii pentru cercetători. Testele clinice derulate de laboratorul american Merck, lansate la scară mare în special în Africa de Sud, ţara cu cei mai mulţi pacienţi seropozitivi din lume, au fost întrerupte după ce administrarea medicamentului nu a avut efectele scontate. Testele efectuate în Thailanda lasă, însă, să se întrevadă o speranţă în ceea ce priveşte protecţia în faţa bolii. OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) şi ONUSIDA şi-au exprimat optimismul privind rezultatele de pînă acum ale cercetării, adăugînd că mai este mult de muncit, în special în ceea ce priveşte durata protecţiei pe care o oferă vaccinul şi dacă acesta este eficient şi pe alte subtipuri ale virusului HIV.

Taguri articol


12