Ipoteza conform căreia atentatele comise la Moscova şi în Daghestan sunt opera unor grupări originare din Caucazul de Nord se confirmă, după părerea directorului Serviciului Federal de Securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov. Cele două atentate comise luni dimineaţă la metroul din Moscova s-au soldat cu 39 de morţi şi zeci de răniţi. Miercuri, un dublu atentat comis în oraşul Kizliar, în Daghestan, a provocat moartea a cel puţin 12 persoane. Totodată, în noaptea de miercuri spre joi două persoane au murit în timp ce transportau explozibili cu maşina lor în Daghestan. Autorităţile ruse anunţă acum măsuri severe, cu multe arestări. Preşedintele Medvedev consideră că Rusia trebuie să stabilească cinci sarcini esenţiale pentru combaterea eficientă a terorismului în Caucazul de Nord. „Este vorba în primul rând de consolidarea forţelor de ordine, a Ministerului de Interne, a Serviciului Federal de Securitate şi a tribunalelor. În al doilea rând, sunt necesare acţiuni letale împotriva teroriştilor, măsuri pentru anihilarea extremiştilor şi distrugerea bazelor acestora. Trebuie să îi ajutăm pe cei care vor să iasă din grupurile infracţionale, trebuie să dezvoltăm economia, învăţământul, cultura şi să consolidăm aspectele morale şi spirituale”, a declarat preşedintele rus în cursul unei vizite în Daghestan. Dmitri Medvedev a fost însoţit de ministrul de Interne, Raşid Nurgaliev, şi de directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, care l-au informat despre situaţia din Daghestan şi despre noile măsuri de securitate care vor fi luate. De exemplu, comitetul antiterorism a conceput o scară a riscurilor teroriste, ce va fi aplicată în ţară.
În Daghestan sunt comise frecvent atentate în care sunt vizaţi în special poliţişti, militari şi oficiali de rang înalt. Nordul Caucazului este, de asemenea, sub supraveghere. În Inguşetia, serviciile speciale au decis să îşi extindă zona de operaţiuni de combatere a teroriştilor şi în Cecenia. Serviciile speciale ruse au indentificat una dintre femeile kamikaze care au comis atentatele de la Moscova. Aşa cum era de aşteptat, aceasta era originară din Daghestan, potrivit sursei citate, care a refuzat să îi dezvăluie numele, pentru a nu prejudicia ancheta.
Rusia a declanşat starea de alertă după o nouă explozie mortală survenită în Caucaz şi după ameninţările grupului rebel islamist Emiratul Caucazului, condus de Doku Umarov. Încă aflată în stare de şoc după cele două atentate sinucigaşe de la metroul din Moscova, ţara se pregăteşte de funeraliile victimelor. Ceremonii sunt prevăzute la nouă cimitire din Moscova, în vreme ce corpurile a 16 din persoanele ucise urmează să fie repatriate în mai multe regiuni din ţară, dar şi în R. Moldova sau în Tadjikistan pentru a fi înhumate. Printre victime se numără şi două femei din R. Moldova.
Preşedintele Medvedev a cerut joi presei ruse să nu slăbească Rusia şi să nu divizeze societatea, ridicând semne de întrebare asupra metodelor de luptă împotriva terorismului. Unele posturi ruse au devenit victime, în trecut, în urma informaţiilor pe care le-au difuzat despre atentate teroriste. Postul independent NTV a trecut în 2003 sub controlul statului, după ce a fost criticat de Kremlin pentru felul în care a oferit informaţii despre criza ostaticilor de la teatrul din Dubrovka, din Moscova, în timpul căreia 130 de persoane au murit în octombrie 2002. În 2004, redactorul-şef al cotidianului „Izvestia” a fost demis pentru informaţiile furnizate despre criza ostaticilor de la şcoala din Beslan, soldată cu moartea a 330 de persoane. Ziarul său a publicat două pagini întregi de fotografii, fără niciun comentariu.