O nouă suspiciune de toxiinfecţie alimentară!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Eveniment epidemiologic

O nouă suspiciune de toxiinfecţie alimentară!

Eveniment 09 Octombrie 2010 / 00:00 539 accesări

Zece elevi de clasele a III-a şi a IV-a de la şcoala din comuna Piatra, judeţul Constanţa, au prezentat, vineri, simptome de toxiinfecţie alimentară, la scurt timp după ce au mâncat, după cum spun ei, produsele primite în cadrul programului guvernamental “Cornul şi laptele”. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina, a spus că, deocamdată, acestea sunt singurele simptome prezentate de copii şi nu a fost necesară transportarea lor la o unitate sanitară. “Ne gândim că ar putea fi vorba despre o toxiinfecţie alimentară întrucât vărsăturile au apărut la aprox. o oră după ce au mâncat laptele şi cornul. Pe de altă parte, în urma controlului la câţiva dintre copii au mai fost depistate şi unele afecţiuni respiratorii”, a spus dr. Dina. Aşa cum se procedează în asemenea cazuri, o echipă de inspectori ai DSPJ a plecat imediat în localitate, pentru a ancheta cazul, iar dacă situaţia o va impune, copiii vor fi transportaţi la spital. “Sperăm însă ca starea acestora să rămână uşoară. Ei au primit tratament acasă, dar sunt şi sub supraveghere medicală câteva zile”, a precizat medicul director. El a mai declarat că, după ce îi vor controla pe elevii bolnavi, inspectorii DSPJ vor preleva probe de la produsele primite în cadrul programului guvernamental şi vor analiza modalitatea acestora de depozitare şi păstrare în cadrul unităţii de învăţământ. “Abia după ce probele vor fi analizate ne vom putea pronunţa dacă este cu adevărat vorba despre o toxiinfecţie alimentară, cert este că alimentele, în cadrul şcolii, erau depozitate corespunzător”, a mai declarat dr. Dina.

APA NU ESTE POTABILĂ!?. La urechile reprezentanţilor DSPJ a ajuns zvonul potrivit căruia copiilor le-ar fi fost interzis să consume apa din şcoală întrucât nu este potabilă, fapt care contravine normelor de igienă. “Am cerut să ne prezinte toate documentele care atestă calitatea apei, să ne arate autorizaţia sanitară pentru sursa de apă din şcoală”, a mai declarat dr. Dina. La nivelul întregii şcoli a fost iniţiat şi triajul epidemiologic, mai ales că la câţiva dintre copii au fost depistate afecţiuni respiratorii, afecţiuni care pot fi transmite cu uşurinţă în colectivitate. Precizăm că şi în acest caz au fost prelevate probe de exudate faringiene şi trimise Institutului “Cantacuzino” din Bucureşti, pentru a confirma sau infirma prezenţa adenovirusului.

ADENOVIRUS. În ultima lună, la nivelul judeţului Constanţa s-au mai înregistrat două cazuri similare, câteva zeci de elevi de la o şcoală din municipiul Constanţa, respectiv Şcoala nr. 3, şi una din comuna Nicolae Bălcescu, prezentând simptome de toxiinfecţie alimentară, dar, la finalizarea anchetei epidemiologice, s-a stabilit că, de fapt, cauza producerii celor două evenimente epidemiologice a fost virală (adenovirus), o infecţie respiratorie însoţită şi de simptomatologie digestivă, transmisă pe calea aerului. Directorul adjunct al DSPJ, dr. Mihaela Dinisov, declara, la finele săptămânii, că Institutul “Cantacuzino”, din capitală, a scos la iveală prezenţa respectivului adenovirus, menţionând că nu este exclus ca şi în alte colectivităţi să mai apară asemenea cazuri. Aşa că nu se exclude varianta ca şi în cazul acestor copii să fie vorba despre acelaşi adenovirus. Absenteismul în unităţile de învăţământ trebuie, în mod obligatoriu, raportat inspectorilor DSPJ, în caz contrar reprezentanţii şcolilor riscând sancţiuni contravenţionale.



12