O echipă de cercetători americani au pus la punct o nouă tehnică chirurgicală care combinată cu fizioterapia intensivă poate reda mobilitatea chipurilor deformate de paralizie. Tehnica, botezată “transfer temporar de tendon”, a dat rezultate bune pe şapte pacienţi, a indicat profesorul Patrick Byrne, de la Facultea de Medicină din cadrul Universităţii Johns Hopkins din Baltimore, Maryland, autorul intervenţiilor chirurgicale.
Operaţia constă în efectuarea unei incizii cu o lungime de 3 - 4 centimetri pe pielea acoperită de păr în zona dintre ureche şi tîmplă. Tendonul ce leagă muşchiul temporal de maxilar este secţionat şi întins orizontal cu 3 - 4 centimetri, după care este legat de muşchii bucali. Înainte şi după intervenţia chirurgicală pacientul urmează o fizioterapie intensivă, destinată să tonifieze muşchii. Cei şapte pacienţi s-au declarat satisfăcuţi de rezultate, fiiind capabili după intervenţia chirurgicală să se alimenteze, să vorbească şi să zîmbească, susţin autorii acestei noi tehnici.
Restabilirea supleţii şi expresiei unui chip paralizat este una dintre marile provocări ale chirurgiei estetice de astăzi. Dar nu există o procedură ideală pentru restabilirea totală a funcţiilor faciale, pentru că fiecare caz de paralizie este unic.