O nouă zi sângeroasă în Ucraina

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rusia, stat agresor

O nouă zi sângeroasă în Ucraina

Externe 28 Ianuarie 2015 / 00:00 1631 accesări

            Parlamentul unicameral de la Kiev a adoptat, ieri, un proiect de lege prin care Rusia este declarată stat agresor, iar autoproclamatele republici Donețk și Lugansk sunt calificate drept organizații teroriste.

Nouă soldaţi au fost ucişi şi alţi 29 răniţi, în ultimele 24 de ore, în confruntările din est, a anunţat, ieri, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene. Rebelii au lansat o nouă ofensivă în ultimele zile, cucerind în special aeroportul din Doneţk, la 22 ianuarie. În aceste condiţii, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini, a convocat, pentru astăzi, o reuniune extraordinară a miniştrilor europeni de Externe. UE a ameninţat, ieri, Rusia cu noi sancţiuni, denunţând responsabilitatea sa în deteriorarea situaţiei în estul Ucrainei, în special după atacul asupra oraşului-port Mariupol. Într-un comunicat, şefii de stat şi guvern din UE cer miniştrilor Afacerilor Externe, care se reunesc azi la Bruxelles, să evalueze situaţia şi să ia în considerare orice acţiune adecvată, în special noi sancţiuni, pentru o implementare rapidă şi completă a acordurilor de pace de la Minsk, semnate în septembrie şi încălcate în mod regulat.

În ciuda criticilor internaționale, Moscova a trimis, ieri, un nou convoi umanitar pentru populația din Donbas, zonă minieră din estul Ucrainei ce include regiunile Lugansk și Donețk - fiefuri ale separatiștilor -, unde, în ajun, cabinetul de miniștri de la Kiev a instituit regimul de situație de urgență, ca urmare a recrudescenței violențelor din ultimele zile, relatează agențiile de presă Unian și Ria Novosti. Responsabili ai statului major al forțelor armate ucrainene au declarat anterior că Rusia ar pregăti o provocare prin acest al 12-lea convoi umanitar, în scopul de a crea un pretext pentru trimiterea trupelor regulate în estul Ucrainei. ONU a solicitat săptămâna trecută Rusiei să-i prezinte un raport detaliat cu privire la conținutul celor 11 convoaie umanitare de dinainte, pe care le-a trimis în Donbas din august trecut, precum și informații despre modul în care aceste ajutoare au fost distribuite, în contextul în care Moscova a anunțat că a trimis în estul Ucrainei circa 14.500 de tone de ajutoare umanitare.

”UN GENERAL AMERICAN FELICITĂ MILITARII UCRAINENI, DECI E ȘI GENERALUL LOR” Generalul american Ben Hodges le-a înmânat medalii militarilor ucraineni răniți în luptele din estul țării, mulțumindu-le pentru că și-au apărat țara, ceea ce înseamnă că SUA recunosc deschis implicarea lor în conflictul din Ucraina, consideră analistul politic Aleksandr Pavic, intervievat de jurnaliștii Russia Today. După atacul de la Mariupol, mai multe înregistrări video au apărut pe internet arătând militari vorbind în engleză, alimentând speculațiile că mai mulți contractori militari străini ar lupta alături de forțele ucrainene.

RT: Am auzit că mai multe companii private străine din domeniul militar activează în Ucraina, ar putea sugera acest lucru și înregistrările video difuzate după atacul de la Mariupol?

Aleksandr Pavic:  Washingtonul a anunțat de fapt că va trimite militari americani în Ucraina, în primăvara aceasta, pentru a antrena militarii ucraineni. Anunțul a fost făcut pe 22 ianuarie, de comandantul forțelor americane în Europa, generalul Ben Hodges. Deci, sunt sigur că americanii nu se vor rezuma doar la antrenamente.

RT: Kievul a cerut insistent SUA să îl susțină cu arme, lucru pe care Washingtonul spune că nu l-ar fi făcut. Ar putea accepta într-o bună zi să vândă arme Ucrainei?

AP: Ei bine, armele vin, vreau să spun că Congresul american a aprobat deja un ajutor militar modest pentru Ucraina. Știți că este puțină transparență acum la Washington și că poți obține lucruri și fără aprobarea Congresului, deci armele cred că au ajuns deja în Ucraina. Știți că, acum câteva luni, Ucraina era îngenuncheată din punct de vedere militar. Acum, cineva trebuie să o ajute să își recupereze pierderile militare și americanii sunt pe primul loc.

RT: Credeți că înregistrările video postate pe internet sunt reale și occidentalii luptă deja alături de ucraineni?

AP: Sunt absolut convins că sunt reale. Primăvara trecută, la Donețk puteați auzi engleza vorbită de numeroși oameni în uniforme militare care mergeau fără grijă pe străzi, pentru că, pe vremea aia, orașul era încă în mâinile Kievului. Au fost remarcați și de localnici. Unul din ei a strigat Blackwater (companie privată americană în domeniul militar, activă și în Irak) și respectivii militari vorbitori de engleză au grăbit pasul pe stradă și s-au făcut nevăzuți. De asemenea, acum câteva zile, comandantul forțelor americane în Europa, generalul Ben Hodges, a vizitat spitalul militar din Kiev și a decorat militarii ucraineni răniți în lupte, mulțumindu-le că își apără țara, asta ca și cum America ar fi recunoscut că este războiul ei, de acum înainte. E clar că cineva ajută Ucraina, pentru că este incapabilă să își modernizeze armata și să își înlocuiască pierderile suferite, pe cont propriu. Potrivit expertului de politică externă Nebojsa Malic, înregistrările video de pe internet demonstrează că agenți occidentali acționează deja în Ucraina. Ar putea fi canadieni, dar mie îmi par mai mult militari americani. Asta s-ar potrivi mai bine cu intenția NATO de a sprijini Ucraina din punct de vedere strategic și al muniției. Săptămâna trecută, ministrului Comerțului din Bosnia, Boris Tucic, i s-a sugerat să vândă arme și muniție Kievului. Deci, din nou avem de-a face cu o acțiune concertată de a sprijini junta militară de la Kiev în acțiunea ei de decimare a populației ucrainene din est, în paralel cu propaganda despre atacurile-fantomă ale Rusiei în sprijinul separatiștilor ucraineni. Luați însă în considerare că fosta firmă Blackwater, actualmente Academi, s-a aflat în zona orașului Mariupol, în timpul producerii tragicului atac, astfel încât ar putea fi vorba despre mercenari în slujba Kievului, militarii vorbitori de engleză filmați. Totuși, s-ar părea că nu au cine știe ce pregătire militară sau tactică, de vreme ce au vorbit reporterilor în engleză, fără să facă un secret din faptul că sunt militari străini care luptă alături de Kiev.



12