Violenţele se intensifică pe zi ce trece în Irak. Atentatele sînt din ce în ce mai sîngeroase şi nu mai vizează ca înainte patrule de poliţie sau ale armatei, ci locuri publice şi aglomerate, pline de civili. Un nou atentat a lăsat în urmă, vineri, 15 morţi şi peste 35 de răniţi. Atacul cu bombă a avut loc la tîrgul de animale din Bagdad, un eveniment extrem de îndrăgit, care are loc în fiecare vineri în Piaţa Ghazil din centrul oraşului. Principalele atracţii ale tîrgului sînt papagalii, canarii şi păsările exotice. Explozia s-a produs la ora 11, iar poliţiştii au anunţat că, potrivit martorilor, bomba ar fi fost plasată într-o colivie, pe care atacatorul a reuşit să o strecoare în piaţă. Tîrgul a mai fost vizat de un atentat pe 1 decembrie, cînd trei oameni au murit în explozia unei maşini-capcană.
Atacul de ieri vine pe fondul intensificării violenţelor din Irak. Ieri, cel puţin 34 de oameni au murit, iar luni a fost cea mai sîngeroasă zi a săptămînii, fiind ucise 88 de persoane. Tot ieri, o grupare sunnită a prezentat o înregistrare video cu un elicopter american pe care rebelii susţin că l-ar fi doborît. Marţi, Statele Unite au recunoscut că au pierdut un aparat, într-un cartier sunnit periculos din Bagdad şi că patru sau cinci soldaţi ar fi murit. De asemenea, un atentator sinucigaş a detonat încărcătura explozivă avută asupra sa într-o moschee şiită dintr-un sat aflat în apropiere de Mossul, provocînd moartea a şapte persoane şi rănirea altor 17. Şi un militar american şi-a găsit sfîrşitul vineri, într-o ambuscadă orchestrată de insurgenţii irakieni în provincia rebelă al-Anbar. Un campion de box, Hussein Hadi Mahdi, sechestrat cu trei zile în urmă, a fost asasinat şi cadavrul său a fost găsit joi, la Bagdad. Hadi Mahdi făcea parte din echipa naţională de box a Irakului.
Nancy Pelosi se află la Bagdad
Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, un critic fervent al planului preşedintelui american de a suplimenta efectivele din Irak, a sosit vineri la Bagdad, pentru a participa la discuţii cu oficiali americani şi irakieni. Nancy Pelosi, politician care a deţinut un rol-cheie în preluarea puterii de către democraţi în Congresul american, a condus curentul de opoziţie faţă de planul lui Bush de a trimite 21.500 de militari suplimentari în Irak, în vederea stopării violenţelor interconfesionale, în special de la Bagdad. Nancy Pelosi l-a acuzat pe Bush, pe care îl considera un adversar politic, de faptul că se joacă cu vieţile militarilor, declarînd, după discursul acestuia despre Starea Naţiunii, că preşedintele ignora temerile cetăţenilor americani cu privire la războiul din Irak.
Democraţii exercită presiuni în vederea unei retrageri progresive a forţelor desfăşurate în Irak. Potrivit sondajelor, cetăţenii americani se opun planului preşedintelui de a suplimenta efectivele din această ţară. Preşedintele Bush a declarat că Statele Unite nu trebuie să părăsească Irakul, deoarece acest lucru ar permite intensificarea violenţelor interconfesionale din teritoriu, permiţînd reţelei al-Qaida să acţioneze nestingherit în regiune. De altfel, liderul de la Casa Albă a autorizat armata să-i ucidă sau să-i captureze pe agenţii iranieni activi pe teritoriul Irakului. Decizia urmăreşte diminuarea influenţei Iranului în regiune, dar şi convingerea Teheranului de a renunţa la programul său nuclear. În ultimul an, forţele americane au reţinut zeci de iranieni pentru cîteva zile, timp în care au preluat de la o parte dintre ei mostre de ADN, iar toţi au fost fotografiaţi şi amprentaţi.