Elevii şi profesorii Colegiului Naţional de Arte „Regina Maria” au organizat ieri, la Muzeul de Artă, cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului şi al Anului European al Dialogului Intercultural, concertul intitulat „O oră de muzică”. Timp de o oră, publicul numeros prezent la eveniment a asistat la un spectacol de excepţie, menit să promoveze tinerele talente ale Constanţei. La manifestare au fost prezenţi elevi, părinţi şi cadre didactice.
Programul spectacolului a fost deschis de formaţia corală reunită a Colegiului „Regina Maria” şi a Seminarului Teologic, grupul coral interpretînd, sub bagheta dirijorului Horaţiu Alexandrescu, „Noapte de vară”, de Dimitrie Cuclin, precum şi alte partituri de renume. În cadrul evenimentului a evoluat şi Uysal Merue, elevă în clasa I, care a interpretat la pian un fragment din „Menuet” de J.S. Bach şi „Polka” de Sreabborg. De asemenea, Deacu Vicenzo, elev în clasa a II-a, a cîntat la pian un fragment din „Gavotă” de D. Şostakovici. Printre cei care au avut o interpretare de excepţie s-a numărat şi Raul Guţu, elev în clasa a IX-a, care a susţinut un mic recital la chitară, acesta interpretînd „Preludiu” de Villa Lobos. „Repet, zilnic, cîte patru ore. Îmi place foarte mult să cînt la chitară şi mă pregătesc cu profesorul Constantin Acsinte”, a spus Raul Guţu.
„Spectacolul din această seară (n.r. ieri seară) încheie programul conceput pentru acest an şcolar, în cadrul căruia am adus, lunar, pe scena colegiului şi de această dată, la Muzeul de Artă, pe cei mai buni elevi ai noştri, alături de profesorii lor excepţionali. Ne-am propus să promovăm şcoala de muzică, de arte plastice, de coregrafie, de design şi viitorii artişti care ne vor reprezenta ”, a declarat iniţiatorul şi coordonatorul de proiect, prof. Victoria Dorobanţiu.
Publicul constănţean a avut ocazia să urmărească un spectacol plin de virtuozitate şi talent, dăruit de copii pentru copii, de „Ziua Lor”. Alături de tinerii artişti au evoluat şi o serie de artişti consacraţi precum Aga Derya, soprană la Opera din Ankara, care a interpretat „Trei prelucrări populare turceşti”, acompaniată la pian de lect. univ. Nejla Ionescu, dar şi soprana Luminiţa Popa, profesor la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”.
Această manifestare face parte din Proiectul interinstituţional „PerformArt”, iniţiat de Colegiul de Arte, în parteneriat cu Şcoala „Mihai Viteazul”, Liceul Internaţional de Informatică, Liceul Teoretic „George Călinescu”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu ” din Constanţa şi Şcolile „I.L. Caragiale” şi „Lucian Grigorescu” din Medgidia. „Proiectul îşi propune o bună vizibilitate a valorilor din şcolile implicate în proiect, sensibilizarea publicului larg la specificul şi tradiţiile culturilor etniilor din Dobrogea, identificarea termenilor de identitate, alteritate şi întîlnirea cu Celălalt”, a mai spus prof. Victoria Dorobanţiu.