Un raport anual al Comitetului public împotriva torturii din Israel evocă 90 de cazuri de rele tratamente aplicate unor deţinuţi palestinieni, imediat după arestarea lor, în timpul transferului lor la un centru de detenţie sau imediat după încarcerare. Organizaţia neguvernamentală din Israel a acuzat armata israeliană că aplică tratamente dure, inclusiv tortură, în cazul deţinuţilor palestinieni. Raportul subliniază că deţinuţii nu prezentau niciun pericol, întrucît aveau mîinile legate. Astfel de tratamente au fost aplicate şi minorilor, care beneficiază de protecţie specială în cadrul legii internaţionale şi israeliene, potrivit raportului, care acuză militarii, în anumite cazuri, nu doar de încălcare a regulilor, dar şi de faptul că profită de vulnerabilitatea acestei categorii de deţinuţi.
Raportul, care analizează perioada iunie 2006 - octombrie 2007, reproşează autorităţilor judiciare, dar şi Parlamentului, că ignoră acest fenomen, subliniind că militarii care încalcă normele nu sînt decît foarte rar anchetaţi, primind pedepse foarte uşoare. Potrivit documentului, soldaţii utilizează cîini în mod sistematic, începînd din 2000, nu doar pentru a descoperi dispozitive explozive, ci şi pentru a speria sau umili deţinuţii. În replică, purtătorul de cuvînt al armatei a dat asigurări că armata acţionează în conformitate cu legile internaţionale şi israeliene în ceea ce priveşte arestarea suspecţilor de acte de terorism şi se angajează să le respecte.
Publicarea acestui raport riscă să crească tensiunea în regiune, o variantă nedorită mai ales că de ieri se află în Israel preşedintele Franţei, în cadrul unei vizite oficiale de trei zile. De altfel, controversa iscată de acest raport nu a putut fi oprită nici măcar de relatările privind sosirea preşedintelui Nicolas Sarkozy alături de soţia sa, Carla Bruni. Aceştia au fost întîmpinaţi la aeroport de premierul Ehud Olmert, tot mai presat să îşi dea demisia pe fondul unei anchete de corupţie care îl vizează, dar şi de preşedintele Shimon Peres. Nicolas Sarkozy va merge, marţi, la Bethleem, în Cisiordania, pentru a se întîlni cu omologul său palestinian, Mahmud Abbas. Aceasta este cea de-a doua vizită de stat a unui preşedinte francez în Israel, după cea din martie 1982, a lui Francois Mitterand, primul preşedinte francez care a vizitat Israelul. În octombrie 1996, preşedintele Jacques Chirac a efectuat o vizită oficială, marcată de un incident în care au fost implicat ofiţeri ai serviciului de securitate, în timpul unui turneu în Oraşul vechi al Ierusalimului, anexat de Israel. Vizita lui Sarkozy se doreşte să se desfăşoare într-un climat calm, deoarece acesta s-a declarat dintotodeauna “un prieten” al Israelului, fiind perceput astfel de către opinia publică israeliană. În plan diplomatic, această vizită este menită să consolideze relaţiile dintre cele două ţări.
Duminică seara, cuplul prezidenal francez va participa la un dineu oferit de Ehud Omlert şi soţia sa, Aliza. A doua zi, Nicolas Sarkozy se va întîlni cu Shimon Peres la Ierusalim, după care va vizita Yad Vashem, memorialul dedicat victimelor Holocaustului. Preşedintele francez va rosti şi un discurs în faţa Parlamentului şi în aceeaşi zi se va întîlni şi cu părinţii soldatului franco-israelian, Gilad Shalit, capturat de un grup de palestinieni în iunie 2006. Pînă să păărăsească Israelul, Nicolas Sarkozy va vizita şi Biserica Naşterii, locul unde s-a născut Iisus Hristos, potrivit tradiţiei creştine.