“O palmă europeană” = 500 de euro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Limbaj codificat în dosarul „Containerul”

“O palmă europeană” = 500 de euro

Eveniment 28 Mai 2011 / 00:00 1907 accesări

“CAPTURA STATULUI ROMÂN”. Cei 28 de inculpaţi din dosarul „Containerul” arestaţi preventiv au şansa de a ieşi din spatele gratiilor abia marţi, dată la care magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au fixat judecarea recursului de către completul de cinci judecători. „Clientul meu nu reprezintă un pericol social“, a declarat Apostol Armeanu, avocatul lui Laurenţiu Mironescu. „Procurorul face vorbire de apartenenţa lui Mironescu la un grup infracţional organizat având ca scop activităţi infracţionale desfăşurate în portul Constanţa. Asta ca un cadru general. În concret, i se impută doar comiterea faptei de trafic de influenţă, comisă în urmă cu un an printr-o convorbire telefonică. În acest an care a trecut de la acea convorbire, Mironescu nu a fost considerat un pericol pentru societate. Mai mult, a fost numit secretar general în cadrul MAI“, a mai afirmat Armeanu. Între timp, tot mai multe informaţii din dosarul care a zguduit din temelii Vama Constanţa ies la iveală. Se vorbeşte despre o reţea organizată pe paliere, ce a avut ca scop “captura statului român în privinţa activităţii de import – export de mărfuri prin birourile vamale de pe raza Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Constanţa, dar şi din Bucureşti”, după cum arată judecătorul Iulian Dragomir, de la instanţa supremă, în motivarea deciziei prin care a admis propunerea de arestare formulată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

SCHEMA REŢELEI. Potrivit schemei descrise de magistraţi, Laurenţiu Mironescu, fostul secretar general al Ministerului de Interne, şi senatorul Mircea Banias asigurau protecţia externă a grupării, în vreme ce Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime, şi Aurelian Pilcă îi coordonau pe executanţi. Din angrenajul scos din afaceri de procurorii DNA, spun anchetatorii, făceau parte lucrători vamali, comisionari vamali, intermediari vamali, oameni de afaceri implicaţi în importul şi exportul de mărfuri şi transportatori. “Practicile grupului constau în instituirea unei reţele structurale funcţionale de taxare anti-dumping, fără perceperea acestor taxe. În cazul în care gruparea nu primea sumele ilicite percepute, mărfurile erau amânate \"sine die\" de la controlul vamal”, se arată în propunerea de arestare preventivă a procurorilor DNA. Potrivit magistraţilor, pe palierul de comandă şi coordonare la nivelul sistemului vamal se aflau Sunai Cadâr, şef al DRAOV Constanţa, şi Liviu Andrei Durbac, şeful Biroului Vamal Constanţa Sud - Agigea.

LIMBAJ CODIFICAT. Veritabila “comunitate” descrisă de procurorii DNA folosea un limbaj codificat. Câteva dintre expresiile cele mai pitoreşti, utilizate de membrii reţelei, au fost citate şi de judecătorul Iulian Dragomir în decizia sa. “O palmă americană” însemna 500 de dolari americani, “o palmă europeană” - 500 de euro, “un băţ” – 100 de dolari, “un sandviş” – bunuri sau sume de bani (echivalentul a aproximativ 50 de dolari), “o pâine” sau diminutivul “pâinică” – bunuri de mică valoare oferite lucrătorilor vamali pentru a le capta interesul. \"Referirile codate la aceste personaje sunt de natură a îngreuna identificarea persoanelor în cazul interceptărilor convorbirilor telefonice, scop avut în vedere, fără îndoială, de membrii grupului infracţional organizat. Pe de altă parte, ele indică şi o coeziune superioară a membrilor grupului, demonstrând faptul că toţi interlocutorii cunoşteau de la început despre cine e vorba când foloseau aceste expresii\", notează judecătorul Iulian Dragomir. Oamenii legii mai spun că suspecţii îşi schimbau cartelele SIM şi telefoanele mobile în permanenţă, pentru a nu fi interceptaţi.

“MÂNUŢE MICI”. Anchetatorii au reuşit să afle şi poreclele folosite de suspecţi în convorbirile telefonice pe care le-au purtat. Aurelian Pilcă era numit „Grasul”, Dragoş Tudoran era „Adonis”, Sunai Cadîr era „T3” (de la zona Tomis III, din Constanţa, unde se află sediul DRAOV, instituţie al cărei şef era), Liviu Durbac era „Cowboy-ul”, „Motociclistul” sau „Americanul”, Claudiu Olteanu era „Umflatul”, Akram Nasser era „Macrameu”, El Haj Ahmad era „Piticul”, „Ăla mic cu nasul mare” sau „Nas Mare”, Mohamad Rouchdi era numit \"Antena\", \"Antena 1\" sau \"Televiziunea\" (acesta locuieşte în apropierea sediului televiziunii), Adrian Milea era \"Mefisto\", \"Lighioană\", \"Scârba aia\", \"Ală mic şi rău” sau \"Ală mic şi urât\", lui Valentin Ţiripan i se spunea \"Mânuţe\" sau \"Mânuţe Mici\", lui Mihai Culea - \"Mustăciosul\", iar lui Laurenţiu Catargiu - \"Lulu\".

“DOMNUL”. Potrivit anchetatorilor, Mircea Banias i-ar fi promis lui Eugen Bogatu că se va implica personal pentru blocarea unui proiect de restructurare a autorităţii vamale de pe raza judeţului Cosntanţa, care, dacă ar fi fost promovat, ar fi încurcat desfăşurarea activităţii grupului infracţional organizat, după cum susţin anchetatorii. Procurorii DNA mai spun că senatorul Mircea Banias ar fi intervenit la un ministru pentru a-l păstra în funcţie pe un fost director al DSV Constanţa, spun procurorii anticorupţie, însă numele ministrului nu este redat în documentul citat. Agenţia de presă Mediafax redă convorbirea interceptată pe data de 2 decembrie 2010, la orele 10.53, dintre Banias şi un ministru, pe care procurorii îl numesc \"Domn\".

\"Banias Mircea: Să trăiţi, domn’ ministru!

Domnul: Salut, Mircea!

Banias Mircea: Am o rugăminte. Nu ştiu dacă mai putem face ceva, dar ăsta de la ANSV nu l-a schimbat pe directorul de la DSV-ul Constanţa şi e omul nostru, a muncit. E un om foarte serios.

Domnul: Dar cine l-a pus?

Banias Mircea: Păi....

Domnul: Cine l-a schimbat?

Banias Mircea: UNPR-ul susţine pe altcineva… şi m-a sunat ăsta acum. Eu i-am zis să facă contestaţie luni, dar poate reuşim să facem ceva, că chiar e păcat de omul acesta. A muncit şi este alături de noi.

Domnul: Ştii ce te rog?

Banias Mircea: Da.

Domnul: Mircea, mă suni la ora opt dimineaţa, luni.

Banias Mircea: Da, da

Domnul: 07.30, 07.45.

Banias Mircea: Şi încă o chestie, domnul ministru! Nu a fost nicio negociere cu UNPR-ul. Nu e corect. Adică, dacă ne înţelegeam pe treaba asta, mai ziceam, dar nu a fost. E... Pe la spate, e urâtă.

Domnul: Te rog eu să mă suni.

Banias Mircea: La opt, luni, vă sun. Da.

Domnul: Bine, Mircea.

Banias Mircea: Să trăiţi!”

SPRIJIN FINANCIAR. Procurorii DNA mai spun că Laurenţiu Mironescu i-a cerut omului de afaceri Aurelian-Cătălin Pilcă sprijin financiar pentru a câştiga alegerile din cadrul PDL Constanţa, promiţându-i în schimb că îl va ajuta să obţină postul de director la Compania Naţională Administrarea Porturilor Maritime Constanţa SA, potrivit DNA.

\"Mironescu Laurenţiu: Deci, sâmbătă avem alegeri.

Pilcă Aurelian-Cătălin: La jude... la municipiu?

Mironescu: La municipiu, da.

Pilcă: Aha. Cu ce pot să...?

Mironescu: Cu forţa. Poţi să mă ajuţi cu nişte bani.

Pilcă: Da.

Mironescu: Ă...Cât am eu?! Am vreo 14 ori 5 şi cu încă vreo 10, deci vreo 80 de milioane.

Pilcă: Aha, bine, o rezolvăm când ne vedem, azi sau mâine.

Mironescu: Da?

Pilcă: Da.

Mironescu: Deci cu circ, vreau să-ţi spun, a venit acela disperat de la Bucureşti că a vrut să... A vrut să amâne alegerile.

Pilcă: Da.

Mironescu: Cu...Tot folosindu-se de numele lui madam Udrea, am verificat pe la Bucureşti, aia nu are nicio calitate faţă de noi”.

BLEJNAR. Numele şefului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) Sorin Blejnar este invocat într-o discuţie dintre doi inculpaţi în dosarul corupţiei din Portul Constanţa, pe tema intenţiei lui Sunai Cadâr de a se retrage din \"grupul infracţional organizat\", din cauza \"dizidenţelor interne\", susţin anchetatorii. Discuţia a avut loc pe data de 24.12.2010, între Tudoran Dragoş Iulian, asociat la SC Container Clearance Services SRL Constanţa, şi Liviu Bratu, adjunct al şefului Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea. În acest context, cei doi spun că Liviu Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, ar urma să discute cu Blejnar \"acolo\", \"pe 26\".

\"T.D.I.: Mă. Ideea e că îşi joacă o carte ăsta (n.r. - CADÎR SUNAI). Cică nu se mai face restructurarea că au primit aviz negativ de la Justiţie a doua oară.(...)

T.D.I.: Şi acum el zice \"măi, nu, eu m-am săturat de toate frecuşurile astea, nu ştiu ce, eu vreau să mă retrag\".

T.D.I.: (…) Face toată chestia asta ca să-şi păstreze postul.

B.L.: Să-şi păstreze funcţia.

T.D.I.: Că n-a fost bine… A fost bine, se putea şi mai bine, nu ştiu ce tot zicea el acolo, vrea să se retragă şi din Container Clearance Services şi Dolce Vita, ştii?

B.L.: OK. Vorbesc eu şi cu Jupânu\', acolo.

T.D.I: Da.

B.L.: Dacă avem acceptul, îl sunăm pe ăla, peste mări. (...)

B.L.: Ce a zis, că se întâlneşte cu ăstălaltul?

T.D.I.: Ţi-am zis, nu, se întâlneşte şi cu, ă, cu Sorin (n.r. - Blejnar) şi cu….

B.L.: Da, da.

T.D.I.: A! A plecat şi Sorin acolo?

B.L.: Da, pe 26, nu ştiu cât zicea.\"



12