Pe lîngă faptul că Traian Băsescu a ajuns să ne dezbine şi pe noi, ziariştii, aşa cum a procedat şi cu alte categorii sociale sau profesionale, el a devenit chiar şi un fel de „dezbinător” al României, în relaţiile externe pe care ţara noastră le are cu unele dintre cele mai importante state ale lumii. Săptămîna trecută, declanşarea aşa zisei greve a magistraţilor, pentru că oficial ei nu au voie să facă aşa ceva, împreună cu scandalul provocat de preşedinte la CSM şi excluderea lui Constantin Simirad din Partidul Social-Democrat, după dezertarea politică a acestuia în tabăra lui Băsescu, ei bine, toate acestea au împins într-un con de umbră o ştire foarte importantă, pe care ziarele au comentat-o sporadic şi contradictoriu, în funcţie de opiniile pro sau contra ale unor gazetari.
Dacă ar fi să fac o scurtă recapitulare a dezbinărilor gazetăreşti din ultima vreme pe tema Traian Băsescu, mi-aş aminti, mai întîi, de duelul mediatic dintre Radu Moraru şi Victor Ciutacu, încheiat cu o amendă dată de CNA postului B1TV. Pe urmă mi-aş aduce aminte de polemica, transmisă în direct la un talk-show, între ziariştii Mircea Marian şi Sorin Roşca Stănescu. Aş mai evoca reclamaţia făcută de H.R. Patapievici tot la CNA, care a avut drept urmare o amendă pentru Mircea Badea şi aş încheia, deşi mai sînt exemple, cu disputa dintre Gabriela Vrînceanu Firea şi jurnalista de investigaţii Andreea Pora, care au fost la un pas de-a se lua la ceartă, în direct, la o oră de maximă audienţă, pe aceeaşi veşnică temă numită Traian Băsescu. Aş putea adăuga, eventual, bătălia lui Cornel Nistorescu, care este înjurat constant pe blog-uri sau în ziar de băieţii de la „Academia Caţavencu”, deşi fac parte din acelaşi trust de presă, după ce a dat afară două treimi din redacţia „Cotidianului”, cînd a fost numit director şi a schimbat orientarea editorială a gazetei. Aşadar, „dezbinătorul” produce zîzanie nu doar între politicieni, ci şi între ziarişti, ca să nu mai vorbesc de sindicalişti şi patronate, de bugetari şi privaţi sau de magistraţi şi justiţiabili!
Scurta paralelă pe plan extern pe care doream să o fac, întorcîndu-mă de unde am început acest editorial, se referă la cazul punctual al Americii şi al relaţiilor României cu marele nostru aliat. „Dezbinătorul” a lăsat şi acolo o urmă de neşters, trecută cu vederea prea repede de presă, din cauza actualităţii politice interne foarte agitate. Noul ambasador american la Bucureşti, Mark Gitenstein, ai cărui străbunici, după cum probabil aţi aflat, sînt născuţi în România şi emigraţi peste ocean la începutul secolului trecut, a organizat prima conferinţă de presă, de la instalarea sa în post. Deşi prietentos faţă de români, la modul general, reprezentantul „Licuriciului cel mare” a vorbit pe un ton critic despre corupţie şi birocraţia din ţara noastră, despre haosul administrativ întreţinut de guvernanţi şi a încheiat cu o declaraţie care le-a îngheţat cerneala din stilouri jurnaliştilor. El a spus că este foarte puţin probabilă o întîlnire între Barack Obama şi Traian Băsescu, pînă la alegerile noastre prezidenţiale, adăugînd „vorbim cu viitorul preşedinte!”, fără să menţioneze măcar „indiferent cine va fi acela”…
Adică, „dezbinătorul” şi-a rupt singur celebra „axă”, ca şi craca de care vorbeam în editorialul de ieri, lăsînd politica externă a României şchioapă, tot aşa cum ne învrăjbeşte şi pe noi, gazetarii. Să ne fie de bine!