O parte din oamenii de Neanderthal erau roşcaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O parte din oamenii de Neanderthal erau roşcaţi

Monden 27 Octombrie 2007 / 00:00 741 accesări

Potrivit unui studiu bazat pe analize ADN, o parte din oamenii de Neanderthal aveau, probabil, părul roşcat şi tenul foarte deschis la culoare, semănînd cu contemporanii noştri de origine celtă. Analizele, primele de acest tip, au fost realizate pe fosile de oameni de Neanderthal descoperite la El Sidron, în nordul Spaniei şi Monti Lessini, în Italia. Resturile de ADN descoperite în Spania şi Italia au mai arătat că oamenii de Neanderthal dispuneau de gena limbajului, fiind capabili să vorbească şi să folosească un limbaj articulat. Gena limbajului descoperită la oamenii de Neanderthal este la fel cu cea din ADN-ul oamenilor moderni.

Analiza ADN-ului a indicat faptul că aceste persoane erau purtătoare ale unei mutaţii genetice, MC1R, care codează o proteină responsabilă cu producerea melaninei, substanţa care decide culoarea pielii şi care protejează tegumentul de razele solare. La oamenii din zilele noastre, mai ales la cei cu ascendenţă europeană, gena MC1R este cea care dă părului culoarea roşie şi pielii culoarea albă, afectînd activitatea acestei proteine. Mutaţia descoperită în genele oamenilor de Neanderthal este diferită de cea cunoscută la oamenii actuali, dar cercetătorii au obţinut un rezultat similar după ce au cultivat în laborator celulele prelevate de la fosile. Deşi experimentele nu pot fi considerate concludente, cercetătorii nu dispun de alte informaţii despre aspectul oamenilor de Neanderthal, pentru că nu s-a conservat niciun fragment de piele sau păr. Potrivit cercetătorilor, persoanele roşcate au fost, fără îndoială, minoritare printre neanderthalieni, sub 2% din populaţie, dar au fost prezente în toate părţile unde au trăit aceşti hominizi. Oamenii de Neanderthal au trăit în Europa, Orientul Apropiat, Asia Occidentală şi chiar Siberia Meridională, după o descoperire recentă.

Nu se ştie încă de ce au dispărut de pe Pămînt oamenii de Neanderthal, în urmă cu circa 30.000 de ani, dar se bănuieşte că schimbările climatice şi evoluţia la omul modern au contribuit la această dispariţie. Recent, o echipă de cercetători francezi a descoperit, în urma unor analize genetice, că omul de Neanderthal nu este strămoşul omului modern, ci un văr îndepărtat care s-a stins fără a avea urmaşi.

Taguri articol


12