O pensie specială a unui parlamentar face cât șapte salarii minime

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Trai, nenică! După indemnizații dublate, deputații și senatorii au și pensiile speciale mărite

O pensie specială a unui parlamentar face cât șapte salarii minime

Politică 09 Iulie 2017 / 17:39 2467 accesări
Deputatul PSD din Alba Ioan Dîrzu: „Indemnizația de 4.900 de lei pe lună nu era „stimulativă“ pentru parlamentari“?!

Deputatul PSD din Alba Ioan Dîrzu: „Indemnizația de 4.900 de lei pe lună nu era „stimulativă“ pentru parlamentari“?!

Nu avem bani pentru medici și profesori, dar avem pentru parlamentari. După ce deputații și senatorii și-au dublat indemnizațiile, de la 6.000 de lei la 13.000 de lei, prin Legea salarizării unitare, puțini au luat în calcul faptul că, indirect, asta implică și o creștere a pensiilor speciale. De acest „ajutor“ ar urma să beneficieze aproximativ 700 de foşti parlamentari, care primesc indemnizaţia specială pentru limita de vârstă. Potrivit calculelor, pensia specială a unui parlamentar s-a mărit după 1 iulie de la 2.032 de lei la 3.445 de lei pentru un mandat, de la 4.064 de lei la 6.890 de lei pentru două mandate și de la 6.096 de lei la 10.335 de lei pentru trei mandate. La un calcul general, bugetul care ar trebui alocat pentru pensiile speciale se ridică la aproximativ cinci milioane de lei lunar, adică peste 3.400 de salarii minime.

ALEȘII FAC GAURĂ ÎN BUGET

Când parlamentarii și-au dublat indemnizațiile, de la 6.000 de lei la 13.000 de lei, prin Legea salarizării unitare, puțini au luat în calcul faptul că, indirect, de o creștere a veniturilor vor beneficia și foștii deputați și senatori. Concret, un fost ales ajunge să încaseze, pe lângă pensia obişnuită, mai mulţi bani decât primea în perioada când era demnitar. Peste 700 de foşti parlamentari primesc acum indemnizaţia specială pentru limita de vârstă. Pentru ei, Parlamentul are buget de peste 11 milioane de lei, notează Antena 3. Dar nu e suficient, pentru că mulţi dintre cei care nu au mai intrat în Legislativ au vârste de pensionare. Situaţia s-a complicat după 1 iulie, când a intrat în vigoare Legea salarizării unitare. Iniţial, proiectul prevedea îngheţarea acestor drepturi, dar liderul PSD, Liviu Dragnea, a impus eliminarea propunerii. Statutul deputaţilor şi senatorilor prevede ca indemnizaţia de fost parlamentar să fie majorată ori de câte ori creşte şi indemnizaţia brută a unui ales în exerciţiu. În prezent, un deputat sau senator ia lunar 13 mii de lei brut. Aşa s-a ajuns ca, după recalculare, foştii aleşi cu mai multe mandate să încaseze lunar sume de două ori mai mari decât ultima indemnizaţie netă primită când erau parlamentari. Beneficiarii se consideră îndreptăţiţi să primească aceste sume. Foştii parlamentari nu sunt singurii beneficiari ai Legii salarizării unitare. Toate pensiile speciale, începând cu cele ale judecătorilor CCR, magistraţilor, diplomaţilor, aviatorilor, se vor actualiza în funcţie de creşterea veniturilor categoriilor din rândul cărora provin.

CU CÂT CRESC PENSIILE SPECIALE

Potrivit calculelor, pensia specială a unui parlamentar s-a mărit după 1 iulie de la 2.032 de lei la 3.445 de lei pentru un mandat, de la 4.064 de lei la 6.890 de lei pentru două mandate și de la 6.096 de lei la 10.335 de lei pentru trei mandate. Asta înseamnă că, automat, și cheltuielile cu pensiile speciale s-au majorat cu câteva milioane de lei. La un calcul general, bugetul care ar trebui alocat pentru pensiile speciale se ridică la aproximativ 5 milioane de lei lunar. Cu cei 5 milioane de lei statul ar putea plăti peste 3.400 de salarii minime (un salariu minim este de 1.450 de lei). Dacă este să luăm în calcul cea mai mare pensie specială majorată, cea de 10.335 de lei, practic, statul plătește unui fost deputat sau senator 7,12 salarii minime pe economie. În aceste condiții, cei care conduc destinele Parlamentului spun că, momentan, nu sunt bani pentru aceste majorări. Liviu Dragnea (președintele Camerei Deputaților) și Călin Popescu-Tăriceanu (președintele Senatului) se gândesc serios să plafoneze pensiile speciale ale aleșilor până când Guvernul va rectifica bugetul de stat. Pentru a face lumină în acest caz, cei doi lideri au anunțat că au oprit plata pensiilor speciale, cel puțin temporar.

PÂNĂ UNDE POATE SĂ MEARGĂ TUPEUL DE PARLAMENTAR

Culmea tupeului, un deputat al PSD din Alba - Ioan Dîrzu - a afirmat sâmbătă, într-o conferință de presă, că indemnizația de 4.900 de lei pe lună nu era „stimulativă“ pentru parlamentari, în condițiile în care, după cum a susținut el, activitatea acestora este „foarte laborioasă“ și nu se rezumă doar la trei zile de stat în București. „Costurile sunt cu totul altele în București pentru cei care fac naveta săptămânal. Din punctul meu de vedere, cred că lucrurile trebuie să fie stimulative pentru a merge în Parlament oameni care să nu aibă o altă preocupare decât...“, a declarat deputatul PSD de Alba. La rândul său, senatorul PSD de Alba Daniel Breaz a susținut că modul în care a fost prezentată în presă creșterea de la indemnizația netă și indemnizația brută nu a fost corect. „Nu poți să faci o comparație între o creștere a unei indemnizații nete și a uneia brute. Din cea brută rămân cu cel puțin vreo 4.000 de lei mai puțin“, a susținut Daniel Breaz.



12