STATISTICI SUMBRE. Peste 1,3 milioane de oameni mor în fiecare an, în întreaga lume, în accidente rutiere, iar alte 50 de milioane de persoane sunt rănite, conform datelor prezentate cu prilejul lansării Decadei acţiunii pentru siguranţa rutieră. Statisticile arată că, la fiecare şase secunde, o persoană îşi pierde viaţa în urma unui accident rutier. Conform preşedintelui Federaţiei Internaţionale a Drumurilor, peste 90% dintre decesele survenite în urma unor accidente se înregistrează în ţări aflate în curs de dezvoltare, în care sunt înmatriculate mai puţin de 50% dintre maşinile din întreaga lume. Prin intermediul Decadei acţiunii pentru siguranţă rutieră, campanie iniţiată de Organizaţia Naţiunilor Unite, se doreşte ca numărul victimelor evenimentelor rutiere să fie redus la jumătate. Organizatorii proiectului care a fost lansat ieri la nivel mondial îşi propun să atragă atenţia tuturor participanţilor la trafic asupra riscurilor la care se expun în momentul în care încalcă regulile de circulaţie. De asemenea, campania vizează mobilizarea instituţiilor cu atribuţii în domeniu pentru dezvoltarea unor strategii care să permită atingerea acestui obiectiv. Federaţia Internaţională a Drumurilor s-a angajat, în cadrul campaniei, să construiască drumuri mai sigure şi să creeze un plan de acţiune cu scopuri clare, care să ducă, până în 2020, la reducerea cu cinci milioane a numărului de victime.
STUDIU ÎNGRIJORĂTOR. Un studiu realizat la cererea Direcţiei Poliţiei Rutiere Române arată că 57% dintre subiecţii intervievaţi nu se simt în siguranţă în trafic, principalele motive fiind starea precară a şoselelor şi comportamentul celorlalţi şoferi. În jur de 15% dintre conducătorii auto chestionaţi au recunoscut că depăşesc frecvent limita legală de viteză pe drumurile din afara localităţilor, în vreme ce 18,3% au declarat că încalcă această normă pe autostradă. Şi mai îngrijorător este faptul că nu mai puţin de 21,7% dintre şoferii intervievaţi au mărturisit că, ocazional, conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, asta în timp ce 1,2% au declarat că se urcă în mod frecvent băuţi la volan. Din sondajul de opinie mai rezultă că 36% dintre conducătorii auto cred că traficul aglomerat îi obligă să facă manevre riscante, 23% consideră că pot să conducă în stare de oboseală dacă sunt destul de atenţi, iar 15% susţin că o maşină puternică permite manevre riscante în trafic. La întrebarea \"În ultimele şase luni aţi fost victima unor comportamente agresive în trafic din partea celorlalţi şoferi?\", 78,7% au reclamat flash-urile sau claxoanele, 48,8% gesturi ameninţătoare sau obscene, 43,5% - agresiuni verbale, 39,1% - blocarea maşinii în parcare, 6% - urmăriri în trafic iar 3,3% - agresiunile fizice.
ŞOSELE PERICULOASE. Judeţul Constanţa ocupă locul doi la nivelul întregii ţări în ceea ce priveşte numărul accidentelor rutiere. În decursul anului 2010, pe şoselele din judeţul nostru au avut loc 1.440 de accidente rutiere, în urma cărora 101 persoane şi-au pierdut viaţa, conform unei statistici realizate de Inspectoratul General al Poliţiei Române. Numărul evenimentelor rutiere soldate cu victime a crescut faţă de anul 2009, cu aproape 200. Cu toate acestea, situaţia de ansamblu nu pare atât de gri. Potrivit statisticilor Poliţiei Rutiere, numărul accidentelor rutiere grave s-a redus, la nivel naţional, în anul 2010 cu 7,8% faţă de 2009. Dacă în 2009 numărul accidentelor grave se ridica la 9.992, în 2010 acesta a scăzut la 9.213. Mortalitatea în urma accidentelor rutiere, înregistrată în 2009, era de 2.729 de persoane, aceasta scăzând anul trecut la 2.363 de persoane. Şi numărul răniţilor grav în urma accidentelor rutiere s-a redus cu 4,8% anul trecut la 8.477 de persoane, de la 8.903 persoane, în 2009.