Vremea imprevizibilă din ultima vreme i-a surprins până și pe meteorologi într-atât încât nici n-au apucat să anunțe din timp schimbarea radicală a vremii de ieri după-amiază. După soarele arzător de săptămânile trecute, ploile torențiale de ieri i-au prins nepregătiți nu numai pe constănțeni, ci și pe autorități. Începând din jurul orei 13.30, meteorologii au anunțat cod galben de ploi, grindină și descărcări electrice în estul județului Constanța, sud-estul și nordul județului Tulcea. S-au semnalat, astfel, ploi torențiale de peste 20 de litri pe metru pătrat, grindină, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Fenomenul s-a întins pe o durată de peste cinci ore, timp în care străzile Constanței arătau asemenea unor râuri, pe care ar fi fost mai ușor să circuli cu barca.
INTERVENȚII Din păcate, alerta nu a fost dată în timp util, astfel că autoritățile nu au putut să monteze digurile de protecție împotriva inundațiilor. Din această cauză, echipele de intervenție au acționat în mai multe zone ale orașului Constanța în care s-au semnalat probleme. Inspectoratul pentru Protecția Civilă a acționat în cel puțin 11 cazuri, însă niciunul foarte grav. În oraș, cele mai multe probleme s-au înregistrat în zona Delfinariu, cartierul Km 5, șoseaua Mangaliei și în zona Dacia. În plus, au fost afectate și câteva terase din stațiunea Mamaia, din zonele Malibu și Butoaie. Mai mult, acoperișul unei cafenele din Mamaia a cedat sub greutatea apei. Echipele RAJA au intervenit în rezolvarea a 96 de reclamații, cele mai multe venind din Constanța, din zonele și cartierele: Faleză Nord, Dacia, Medeea, Coiciu, Delfinariu, Palazu Mare, Poarta 1, Peninsulă și Poarta 6. Au mai fost afectate strada Ahile Mihail și b-dul Ferdinand. În stațiunea Mamaia s-a acționat în zona Butoaie, iar în Mamaia Nord - în zona Depozitului 10. Cele 30 de echipe de intervenție, dotate cu pompe de mare putere, wole și vidanje, au răspuns la toate solicitările primite, majoritatea fiind deja rezolvate. Aseară, echipele interveneau pe strada Ahile Mihail și în zona Butoaie din stațiunea Mamaia. Având în vedere atenționările meteo de vreme cu ploi, pentru această perioadă, inclusiv în weekend, la nivelul SC RAJA SA s-a luat măsura asigurării echipelor de intervenție cu utilajele necesare, în program non-stop. Mai mult, inundațiile au afectat și clădirile Spitalului de Boli Infecțioase, Judecătoriei și Casei Căsătoriilor. În ajutorul echipelor RAJA au intervenit și pompierii, având în dotare motopompe destinate evacuării apei.
AUTORITĂȚI ÎN STAND-BY Comisarul-șef Ștefan Taran a spus că, deși nu s-au înregistrat cazuri foarte grave, cele mai multe probleme au fost provocate de cantitatea prea mare de precipitații care a căzut într-un timp foarte scurt. Asta în condițiile în care în Constanța s-au înregistrat 26 de litri pe metru pătrat, iar orașul rezistă la maximum 35 de litri pe metru pătrat. Șeful IPC a mai spus că echipele de intervenție vor fi pregătite să acționeze și în zilele următoare, pentru că se anunță vreme instabilă până vineri.