O „poveste” cromatică despre „Dansul vopselei cu apa”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Săptămâna culturii turce”

O „poveste” cromatică despre „Dansul vopselei cu apa”

Cultură 02 Noiembrie 2012 / 00:00 583 accesări

Frumuseţea artei tradiţionale ebru, dar şi tainele modelării hârtiei - kati - fac obiectul unei frumoase expoziţii deschisă, ieri, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa şi inclusă în cadrul „Săptămânii culturii turce”, prilejuită de cea de-a 89-a aniversare a proclamării Republica Turcia. Intitulată „Dansul vopselei cu apa. Arta ebru - interpretări şi aplicaţii”, expoziţia reuneşte lucrările realizate în tehnicile tradiţionale ebru şi kati ale celor nouă cursanţi care au frecventat atelierul de artă ebru, organizat de Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” şi coordonat de distinsa artistă din Turcia, Emel Ozcan. Printre cei nouă cursanţi s-au aflat şi consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Fusun Aramaz, precum şi directorul Centrului „Yunus Emre”, Haşim Koc, instituţiile pe care cei doi le reprezintă fiind, de altfel, principalii organizatori ai evenimentului.

ARTA, ÎN PAUZA DE PRÂNZ „M-am gândit că este un bun prilej pentru mine să urmez cursurile de artă ebru coordonate de distinsa artistă plastică din Turcia, Emel Ozcan. Ebru este una dintre artele tradiţionale turceşti cu o vechime de milenii. Din păcate, în Turcia nu am avut timp să-mi cultiv acest hobby. Cursurile s-au organizat o dată pe săptămână, de obicei în timpul pauzei de masă, de aceea le-am putut urma fără ca acest lucru să-mi perturbe activitatea profesională”, a spus consulul general al Republicii Turcia, Fusun Aramaz. Aceasta a realizat şapte lucrări de ebru, cu motive şi simboluri tradiţionale turceşti, dar şi un obiect ceramic pe suprafaţa căruia a imprimat vopsea în tehnica ebru.

„Cursurile au început în luna februarie şi s-au desfăşurat pe parcursul a 12 săptămâni. Cei mai mulţi din cei nouă cursanţi lucrau, de aceea au urmat cursurile în timpul pauzei de prânz, cu foarte multă plăcere. Toţi au fost începători şi de aceea am îmbinat arta vopselei pe apă, ebru, cu arta kati, a tăierii şi modelării hârtiei”, a spus coordonatoarea atelierului de pictură, Emel Ozcan.

Printre invitaţii care au participat la expoziţie s-a aflat şi preşedintele Fundaţiei „Andrei Şaguna”, prof. univ. dr. Aurel Papari, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din Constanţa.

Expoziţia poate fi vizitată la Muzeul de Istorie până pe 18 noiembrie.

Taguri articol


12