O poveste cu sfârşit fericit

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O poveste cu sfârşit fericit

Monden 16 Noiembrie 2009 / 00:00 305 accesări

Un festival de film ajuns la final presupune decernarea unor premii şi desemnarea unor câştigători. Publicul care a luat cu asalt sălile de cinema este un alt câştigător care menţine festivalul în atenţia sponsorilor şi autorităţilor locale. Acest eveniment a readus un altfel de strălucire oraşului şi oferă o preocupare celor circa şase mii de studenţi care urmează cursurile Universităţii Tehnice Brandenbug la Cottbus, chiar dacă şi alte categorii sociale au fost cucerite de cea de-a şaptea artă. Al doilea oraş ca importanţă al landului Brandenburg s-a regăsit în schimbările suferite. Partea veche a oraşului este dovada uşurinţei cu care locuitorii săi s-au adaptat la trecerea timpului. Case ridicate în stil renascentist, remodelate apoi în epoca barocului au rămas în picioare, ferite de bombardamentele celui de-al Doilea Război Mondial şi de prefacerile comunismului. Dacă în Evul Mediu era recunoscut pentru calitatea lânii şi a draperiilor care ajungeau chiar şi în palatele celor mai pretenţioşi aristocraţi, revoluţia industrială a adus oraşului cunoştinţe preţioase legate de stăpânirea electricităţii şi a fost ridicată prima centrală electrică de 1.600 de MW din lume, astăzi muzeu. Exploatările de lignit i-au întărit statutul de urbe industrială, de unde oraşul mai menţine o rată a şomajului ridicat.

Alături de festivalul de film, doar noua clădire a Bibliotecii Universitare, inaugurată în 2005, se erijează în simboluri ale renaşterii urbei. În sintonie cu poveştile oraşului, această clădire se ridică în faţa ochilor din pământ, având o formă ciudată, parcă împachetată într-o folie, pentru a-i ascunde adevăratul scop, când, de fapt, acesta ar fi unul cât se poate de utilitar şi aparent banal. Proiectul le aparţine arhitecţilor elveţieni Jacques Herzog & Pierre De Meuron şi aceştia au disimulat, printr-o înfăţişare ciudată, spaţii de interior foarte generoase, care inspiră dinamism şi eficienţă, spaţiul perfect pentru o bibliotecă frecventată de tineri. Înfăţişarea deosebită constă în forma de amibă şi în stratul protector de sticlă pe care sunt lipte abţibilduri cu puncte albe de diferite mărimi, ce induc iluzia optică a unor litere ieşite în relief pe o pagină pliată. În realitate, biblioteca este mai degrabă adaptată noilor mijloace media, adăpostind mai puţine cărţi decât ne-am putea aştepta.

Viitorul nu pare a-i mai lua pe nepregătite pe locuitorii din Cottbus. Tehnologiile nepoluante, apropierea la 90 de kilometri de Berlin şi folosirea isteaţă a fondurilor europene pentru dezvoltare au fost rampa de lansare a noii imagini de orăşel care asigură un trai decent şi în armonie cu natura. Până la o nouă ediţie a Festivalului Cinematografiilor din Estul Europei, oraşul îşi continuă evoluţia şicăutarea de noi provocări.



12