O poveste incredibilă: Marele trădător al SUA, însurat cu o româncă răpită în 1978, a murit la Phenian

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O poveste incredibilă: Marele trădător al SUA, însurat cu o româncă răpită în 1978, a murit la Phenian

Externe 22 August 2017 / 18:08 1409 accesări
James Joseph Dresnok

James Joseph Dresnok

Unul dintre soldaţii americani care au dezertat în urmă cu peste 50 de ani în Coreea de Nord a decedat la Phenian anul trecut, după ce a mărturisit pe patul de moarte ataşamentul său pentru "marele lider Kim Jong-un", au anunţat fiii săi, informează AFP, potrivit Agerpres. James Joseph Dresnok făcea parte dintr-un mic grup de soldaţi americani care au evadat în Coreea de Nord în urma războiului din Coreea (1950-1953). El a trecut zona militarizată ce diviza peninsula în 1962, după ce staţionase în Coreea de Sud. Ulterior, James Joseph Dresnok a apărut în filme de propagandă nord-coreene şi era ultimul caz cunoscut de soldat transfug american în Coreea de Nord, ceilalţi decedând sau fiind autorizaţi să plece.

Într-un interviu video postat vineri pe site-ul nord-coreean Uriminzokkiri, Ted şi James Dresnok confirmă că tatăl lor a murit în noiembrie 2016 în urma unui accident vascular cerebral. Cei doi bărbaţi se exprimă curent în coreeană, cu un puternic accent specific Nordului. "Tatăl nostru a fost primit în braţele Republicii şi s-a bucurat de iubire şi îngrijire din partea partidului până la decesul lui, la vârsta de 74 de ani", a declarat Ted Dresnkok, cel mai mare dintre cei doi fii. El poartă, la fel ca fratele său, uniforma armatei poporului coreean, ornată cu o insignă pe care figurează fondatorul Coreei de Nord, Kim Ir-Sen, precum şi fiul şi succesorul lui, Kim Jong-Il. Evocând recenta agravare a tensiunilor între Washington şi Phenian pe marginea programului său balistic şi nuclear, Ted Dresnok, care poartă şi numele nord-coreean Hong Soon-Chol, i-a atenţionat pe "imperialiştii americani" că alimentează o "isterie belicoasă", fără a şti nimic despre armata Coreei de Nord sau despre poporul acestei ţări. Dacă va izbucni un război, "nu vom rata ocazia să radem SUA de pe harta lumii, pentru totdeauna", a declarat el. "Îl avem pe scumpul nostru lider suprem Kim Jong-Un", adaugă James Dresnok, alias Hong Chol. "Dacă el este de partea noastră, victoria este certă", subliniază el.

În 2006, James Dresnok senior, zis Joe, a fost subiectul unui documentar britanic, "A trece frontiera", în care el se declara mulţumit de viaţa sa în Phenian, unde oamenii beneficiază în general de un nivel de viaţă mai bun decât în altă parte în Coreea de Nord. Într-un interviu pentru CBS, el a declarat că nu ar pleca niciodată de la Phenian, "chiar dacă i se va pune pe masă un miliard de dolari de aur".

Dezertorul, căsătorit cu o pictoriţă româncă

James Joseph Dresnok a fost căsătorit cu românca Doina Bumbea - o pictoriţă care ar fi fost răpită de agenţi nord-coreeni atunci când avionul său cu care mergea pe ruta Italia - Japonia a făcut escală la Phenian. Românca se îndrepta spre Tokyo, unde îşi vernisa o expoziţie -, iar Ted şi James Dresnok sunt fiii cuplului. Familia tinerei a aflat despre cele întâmplate abia în anul 2006, când a făcut legătura între relatările unui dezertor și un documentar produs deBBC, ce spunea istoria luiJames Joseph Dresnok. Deși Ministerul Afacerilor Externe al României a făcut demersuri pe lângă autoritățile nord-coreene pentru a clarifica situația, acestea au fost ignorate de Phenian.Doina Bumbea s-a stins din viață din cauza unui cancer pulmonar în ianuarie 1997, la Phenian.



12