O privire asupra „Interiorului ţărănesc de sărbătoare“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O privire asupra „Interiorului ţărănesc de sărbătoare“

Cultură 07 Aprilie 2009 / 00:00 465 accesări

Muzeul de Artă Populară, spaţiu depozitar al tradiţiilor şi obiceiurilor specifice poporului român, dar şi al minorităţilor etnice, propune vizitatorilor, în această perioadă, o expoziţie temporară menită să întîmpine aşa cum se cuvine marea sărbătoare a creştinătăţii: Învierea Domnului Iisus Hristos. În cele două săli de la parterul instituţiei de cultură, rezervate expoziţiilor temporare, se află deschisă expoziţia „Interiorul ţărănesc de sărbătoare“. Aceasta reflectă modul în care ţăranul român din diferite zone etnografice ale ţării se pregăteşte, cu precădere în Săptămîna Patimilor, să întîmpine sărbătoarea Învierii Domnului. Universul care alcătuieşte interiorul „camerei curate“ – camera în care se păstrau cele mai frumoase ţesături, hainele de sărbătoare precum şi zestrea fetelor de măritat - este alcătuit din diverse ţesături (ştergare, scoarţe), obiecte ceramice decorate în funcţie de specificul zonei etnografice de provenienţă. Un loc aparte în cadrul interiorului ţărănesc de sărbătoare îl ocupă icoanele, pe sticlă sau pe lemn, încadrate de ştergare şi păstrate la loc de cinste, pe peretele de răsărit.

În prima sală de la parterul muzeului de etnografie din Constanţa se află expuse elemente care alcătuiesc interiorul de sărbătoare din Transilvania şi Moldova. Cea de-a doua sală redă interioarele camerei de sărbătoare din Oltenia, Muntenia, Dobrogea de Sud şi cea de Nord, dar şi interioarele tradiţionale aparţinînd aromânilor şi lipovenilor. În „camera curată“ din Dobrogea se regăsesc ştergare din bumbac şi borangic de pînă la 2, 5 m, care se aşezau, de regulă, deasupra icoanei pictate pe lemn. Interioarele din Dobrogea de Nord se individualizau prin prezenţa feţelor de pernă din lînă – „căpătîie“ -, cu motive specifice zonei, precum „sfeşnicul“ sau „mîna Fatmei“, de influenţă turcească.

De asemenea, în holul Muzeului de Artă Populară, lîngă cele două săli dedicate manifestărilor temporare, se află o expoziţie de icoane pe sticlă datînd din secolele XVIII-XIX şi avînd ca tematică Săptămîna Patimilor şi sărbătoarea Învierii. Expoziţia organizată în preajma sărbătorilor de Paşte este întregită şi cu prezentarea de ouă încondeiate, care provin din Dobrogea, Maramureş, dar mai ales din Bucovina, unde există şi în prezent centre specializate în acest meşteşug.

Taguri articol


12