O privire în locuinţa tradiţională dobrogeană de altădată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O privire în locuinţa tradiţională dobrogeană de altădată

Cultură 22 Ianuarie 2014 / 00:00 1345 accesări

Muzeul de Artă Populară deţine un bogat patrimoniu menit să reconstituie, pentru omul contemporan, viaţa ţăranului român din toate zonele etnografice ale ţării. Bogatul inventar etnografic este pus în valoare prin expoziţii temporare tematice. Este şi cazul expoziţiei „Arhitectura interiorului ţărănesc din Dobrogea”, deschisă săptămâna aceasta, care încearcă să reconstituie cele trei spaţii de organizare a interiorului locuinţei tradiţionale: „camera curată”, tinda cu vatra şi odaia de locuit. Piesele expuse pentru a ilustra expoziţia provin din satele româneşti de pe limesul dobrogean al Dunării: Ostrov, Oltina, Băneasa, Dunăreni, Topalu, Aliman, Vlahi, Rasova şi Seimeni, fiind însoţite de un bogat material documentar.

„CAMERA CURATĂ” În „camera curată”, pregătită pentru sărbători şi pentru oaspeţi, erau etalate cele mai frumoase ţesături din gospodărie, grupate în colţul cu patul şi lada de zestre. Aşternuturi de pat, cearşafuri din borangic, scoarţe, foiţe de perete şi ştergare decorate cu motive tradiţionale dobrogene, precum trandafirul, garoafa sau viţa-de-vie şi ciorchinele de struguri, alcătuiau adesea zestrea frumoaselor dobrogence. Întotdeauna, la loc de cinste în casa ţăranului dobrogean, la fel ca şi în cazul locuitorilor din celelalte zone etnografice, s-a aflat icoana, aşezată pe peretele de la răsărit şi încadrată de cel mai frumos ştergar, ţesut cu măiestrie.

TINDA În tindă, încăperea centrală a casei, se afla vatra. Acest spaţiu este ilustrat în expoziţie prin obiecte de lemn specifice, precum „căpisteria” pentru frământatul şi dospitul pâinii, linguri şi linguroaie, putineiul pentru bătut untul şi „sinia”, masa rotundă şi joasă din lemn. Tot în tindă se aflau şi vasele din aramă necesare gospodinei - căldări, tigăi, tingiri cu capac, sita pentru cernut făina -, dar şi nelipsitele vase din ceramică - oale, ulcioare şi castroane.

ODAIA DE LOCUIT În ultima încăpere, odaia de locuit, se găseau războiul de ţesut şi alte obiecte necesare în industria casnică textilă, precum: furca şi roata de tors, daracul pentru cânepă, vârtelniţa, pieptenii pentru lână.

Taguri articol


12