O proteină denumită GDF11 deţine cheia inversării şi nu doar a încetinirii procesului îmbătrânirii organismului, considerat, până nu demult, ireversibil. În cadrul unui studiu realizat în 2005, oamenii de ştiinţă reuşeau să demonstreze că sângele recoltat de la nişte cobai tineri avea efectul creşterii capacităţii de regenerare a ţesuturilor musculare afectate ale şoarecilor mai bătrâni. Această capacitate regenerativă este datorată proteinei GDF11, conform unui nou studiu realizat de cercetători din cadrul Harvard Stem Cell Institute.
Experimentele au presupus înlocuirea sistemului circulator al unui şoarece tânăr cu cel al unui şoarece bătrân, un proces denumit parabioză. În urma acestui experiment s-au observat semne de îmbătrânire prematură la şoarecele tânăr şi, respectiv, regenerare accelerată şi întinerire a ţesuturilor cobaiului bătrân. Amy Wagers, cercetător care a participat la ambele studii, a precizat că şoarecii trataţi cu proteina GDF11 au dat semne de îmbunătăţire a funcţiilor creierului, a rezistenţei la efort şi de creştere a randamentului fiecărui organ în parte. Un alt studiu, coordonat de Saul Villeda, de la Universitatea California din San Francisco, ajungea la concluzia că simplele transfuzii cu plasmă provenind din sângele unor şoareci tineri au efectul îmbunătăţirii sănătăţii cerebrale la şoarecii bătrâni. Echipa de cercetători de la Harvard estimează că testele clinice ale terapiei pe baza proteinei GDF11 în cazul oamenilor ar putea începe în următorii trei până la cinci ani.
TRANSFUZII CU SÂNGE TÂNĂR O cură de transfuzii cu sânge recoltat de la şoareci tineri a avut un efect revigorant asupra creierului unor şoareci în vârstă, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani. ”Există cu siguranţă ceva special în sângele tânăr care permite ameliorarea multor aspecte ale îmbătrânirii”, a declarat coordonatorul studiului, Saul Villeda, cercetător la Universitatea California din San Francisco. ”Cred că acum putem să extindem cercetările pe oameni”, a adăugat acesta.
Cercetătorii Universităţii California au comparat efectele avute de injecţiile repetate (8 într-un interval de 24 de ore) cu plasmă prelevată de la şoareci tineri, de trei luni, şi cu plasmă recoltată de la şoareci în vârstă de 18 luni asupra unei populaţii de animale în vârstă de 18 luni, durata medie de viaţă a unui şoarece fiind de doi ani. Rezultate: transfuziile cu sânge tânăr au avut ca efect ameliorarea performanţelor cognitive ale şoarecilor testaţi, în ceea ce priveşte capacitatea de memorare şi aceea de învăţare a unor sarcini noi. În plus, dacă sângele tânăr este denaturat prin încălzire, fapt care alterează structura proteinelor, înainte de a-l injecta şoarecilor bătrâni, efectul dopant asupra capacităţilor cognitive nu se mai produce.
Unul dintre teste consta în măsurarea capacităţii şoarecilor de a-şi aminti indiciile despre poziţia unor platforme ascunse sub apă. ”Şoarecii bătrâni trataţi cu plasmă tânără puteau să localizeze mult mai uşor platforma ascunsă”, a explicat coordonatorul studiului. Cercetătorii americani au constatat, de asemenea, o serie de modificări în structura creierelor şoarecilor, mai ales o creştere a numărului de zone cerebrale în care neuronii începeau să se conecteze între ei. ”Datele noastre arată că injectarea de sânge tânăr contracarează îmbătrânirea la nivel molecular, structural, funcţional şi cognitiv la nivelul hipocampusului”, au declarat autorii studiului. Hipocampusul este o parte a creierului deosebit de sensibilă la efectele îmbătrânirii şi care joacă un rol central pentru memorie, mai ales pentru cea spaţială şi de orientare.