O româncă este co-realizatorul unui documentar prezentat la Cannes

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O româncă este co-realizatorul unui documentar prezentat la Cannes

Cultură 20 Mai 2009 / 00:00 448 accesări

Un lungmetraj documentar despre un proiect cinematografic neterminat al lui Henri-Georges Clouzot, realizat de o regizoare născută în România, Ruxandra Medrea, împreună cu francezul Serge Bromberg, a fost prezentat ieri seară, pe Croazetă, în cadrul secţiunii Cannes Classics. Documentarul „L\'Enfer d\'Henri-Georges Clouzot\" reface împrejurările prin care Henri-Georges Clouzot a realizat, în 1964, filmul „L\'Enfer\", cu actorii Romy Schneider şi Serge Reggiani în rolurile principale, proiect întrerupt înainte de a fi dus la bun sfîrşit. Imaginile filmate, totalizînd 15 ore, n-au mai fost niciodată făcute publice, fiind date uitării pentru o jumătate de secol.

„L\'Enfer\" este povestea unui patron al unui hotel de provincie, cuprins de demonul geloziei. Potrivit unei „Note de intenţie\", publicată de Serge Bromberg în caietul de presă, Henri-Georges Clouzot a folosit o poveste simplă, încercînd „să se apropie cît mai mult de misterul nebuniei şi al paranoiei\". Pelicula înregistrează şi mărturiile celor care au participat la realizarea filmului original. Printre aceştia se numără Costa-Gavras (asistent de regie) şi actriţa Catherine Allégret (aflată, în 1964, la primul său rol în cinema). „Dorinţa noastră a fost să reînviem povestea pe care Clouzot dorea s-o spună şi, în măsura posibilului, s-o refacem pentru spectatori\", mai spune Serge Bromberg. Jacques Gamblin şi Bérénice Bejo reiau în film cîteva scene din „L\'Enfer\".

Ruxandra Medrea are 32 de ani şi a părăsit România la sfîrşitul anilor \'80. După ce a locuit o vreme în Austria, s-a stabilit în Franţa. Primul contact cu cinematograful l-a avut în calitate de jurist specializat în drepturi de proprietate intelectuală. În 2006 a realizat un film de 52 de minute, „Génération Précaire, derrière les masques\".

Pe de altă parte, Cannes-ul a fost perturbat, ieri după-amiază, de o grevă a companiei de electricitate EDF, care a tăiat curentul pe cartiere. De grevă a fost atins şi standul românesc de la Marche du Film. În schimb, palatul festivalului dispune de generatoare proprii de electricitate, fapt pentru care proiecţiile nu au fost afectate. Cannes Classics este o secţiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, care se desfăşoară între 13 şi 24 mai.

În 2004, organizatorii Festivalului de Film de la Cannes au decis să pună renumele evenimentului în slujba recuperării şi conservării marilor opere ale cinematografiei mondiale, înfiinţînd astfel secţiunea Cannes Classics, care prezintă filme de patrimoniu. Anul acesta, preşedintele onorific al secţiunii Cannes Classics este regizorul Martin Scorsese.



12