O Sănătate nouă, pe lista de aşteptare!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Dezideratul lui Băsescu...

O Sănătate nouă, pe lista de aşteptare!

Sănătate 11 Februarie 2013 / 00:00 432 accesări

Dorinţa preşedintelui Traian Băsescu, expusă public, la finele anului trecut, prin care îi cerea subsecretarului de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), de atunci, dr. Raed Arafat, ca la sfârşitul lui decembrie 2012 să ajungă în dezbaterea Parlamentului o nouă lege a Sănătăţii, este departe de a fi îndeplinită. Şi asta după ce proiectul de lege elaborat la Cotroceni, pe vremea Guvernului Boc, a revoltat atât sistemul sanitar cât şi populaţia. Disputele au fost atât de aprinse, încât celebra întrebare a preşedintelui „Ghici ghicitoarea mea, cine va pleca?” (cu referire la subsecretarul de stat dr. Arafat) n-a făcut altceva decât să scoată lumea în stradă. Presiunile oamenilor au avut efectul scontat: totul a fost retras, dându-se o nouă şansă Sănătăţii. În actualul context, o nouă lege a Sănătăţii care să aibă efecte imediate este de domeniul SF, acum, în România, o spune, sub o formă sau alta, cel care are în „mâini” Sănătatea, Eugen Nicolăescu. Ministrul Sănătăţii a explicat, într-o emisiune TV, că a reuşit să-i convingă pe oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI) că o nouă lege a Sănătăţii e o prostie. „În punctul IV din acordul cu FMI i-am convins că o nouă Lege a sănătăţii e o prostie, pentru că va fi aplicată în câţiva ani ca să producă efecte. Modificăm legislaţia actuală, care se face foarte simplu: avem legi în Parlament, le aducem amendamente, imediat venim cu Hotărâre de Guvern şi ordine de ministru”, a explicat demnitarul.

CE NE AŞTEAPTĂ PE TERMEN SCURT Ministrul Sănătăţii a anunţat câteva dintre modificările ce ne aşteaptă în actualul sistem sanitar. Începând de luna viitoare, vom avea de-a face cu coplata în Sănătate, cu precizarea că vor fi şi excepţii. Mai exact, pacienţii vor plăti la externarea din spitale cel mult 10 lei. Copiii, bolnavii diagnosticaţi cu diabet, dar şi cei cu cancer nu vor plăti nimic la externare. „Este un angajament pe care România trebuie să-l respecte (coplata - nr.). Vă aduc aminte că pentru coplată există deja lege dată anul trecut, ea ar fi trebuit să fie pusă în aplicare şi nu s-a pus. Ca urmare a negocierilor pe care le-am avut, am reuşit să îi convingem pe cei de la FMI că nu trebuie să aplicăm coplata la toate serviciile medicale. Încercăm acum, la contractul-cadru, să facem o serie de categorii care, din punctul nostru de vedere, ar trebui să fie exceptate”, a spus ministrul.

NICOLĂESCU VREA NEAPĂRAT CA LISTELE CU MEDICAMENTE COMPENSATE ŞI GRATUITE SĂ FIE REFĂCUTE, PÂNĂ CEL TÂRZIU ÎN ACEASTĂ VARĂ.

„O listă nouă va intra în funcţiune, cu toate aceste temeri: cum le vom putea susţine financiar, nu neapărat în 2013, ci şi în anii următori. (...) Pentru că, odată ce un medicament a intrat (pe listă - n.r.), consumul se păstrează şi chiar creşte. Pot să intre alţi bolnavi în această categorie de medicamente. Trebuie să fim foarte atenţi; e un plan greu de făcut, dar îl facem”, a declarat Eugen Nicolăescu. Lista medicamentelor compensate şi gratuite nu a mai fost actualizată, în România, de peste cinci ani, fapt care a declanşat, pe bună dreptate, o serie de nemulţumiri în rândul asociaţiilor bolnavilor cronici. De exemplu, reprezentanţi ai Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România au precizat că numai în cazul medicamentelor destinate bolnavilor de cancer există aproape 140 de molecule noi, aprobate deja de Agenţia Europeană a Medicamentului, care însă nu au cum să ajungă la bolnavii de cancer români. Demnitarul a luat în discuţie şi salariile medicilor, care sunt mult sub nivelul celor din alte state ale UE. S-ar părea că singura soluţie pentru ca veniturile medicilor să crească este scoaterea lor din sistemul bugetar de plată. În acest sens, ministrul a promis că vor fi purtate discuţii cu asociaţiile medicilor şi personalului medical din sistem. Se încearcă plata specialiştilor în funcţie de performanţă.



12