O sărbătoare electorală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Editorial

O sărbătoare electorală

Eveniment 01 Decembrie 2009 / 00:00 448 accesări

Azi este Ziua Naţională a României, dar eu nu găsesc niciun motiv de solemnitate sau emoţie. Sunt sigur că Traian Băsescu va folosi acest prilej pentru a-şi face campanie electorală pe banii statului, ca şi până acum! Doar gândul că această sărbătoare ar putea fi ultima la care Băsescu participă în calitatea oficială de preşedinte al ţării îmi descreţeşte fruntea…

De altfel, săptămâna trecută, aţi remarcat, probabil, că şeful statului a încercat câteva manevre asemănătoare. El a anunţat desemnarea lui Dacian Cioloş drept candidat pentru funcţia de comisar european pentru agricultură ca pe o victorie personală. A doua zi, la sediul său de campanie au venit câţiva „fermieri” pentru a-i mulţumi cu înflăcărare preşedintelui şi pentru a-şi exprima recunoştinţa faţă de ajutorul şi grija pe care le oferă fermierilor Traian Băsescu. Nu ştiu cât de bine am imitat limba de lemn folosită pe vremea lui Ceauşescu, dar există o asemănare izbitoare de situaţii între epoca de aur şi capitalismul de cumetrie în care trăim acum. Apoi a urmat inaugurarea pasajului Băneasa, în prezenţa ministrului interimar Radu Berceanu, care a ţinut să precizeze că, fără „suportul” lui Traian Băsescu, lucrările n-ar fi fost încheiate… Una la mână, că lucrările chiar nu sunt încheiate, pasajul fiind deschis circulaţiei fără finisaje şi bare de protecţie, doar ca argument electoral, şi doi la mână, un preşedinte nu are nici în clin, nici în mânecă, asta ca să mă exprim argotic, cu un asemenea şantier! Aceeaşi strategie a folosit-o şi Boc, care a anunţat, într-o conferinţă de presă, că există bani pentru pensii şi salarii cel puţin până la sfârşitul anului. Sunt manevre de-a dreptul jenante, ce arată până la ce nivel de ipocrizie politică s-a ajuns la finalul mandatului prezidenţial al lui Băsescu…

Nu ştiu la ce ne putem aştepta pentru ziua de azi, dar presimt că vom vedea un joc de câlcăie sau vreo piruetă demagogică băsesciană, pentru că el nu poate rata o asemenea ocazie intens mediatizată şi de postul public de televiziune, care este urmărit până în ultimul cătun din fundul ţării. În cadrul acestei campanii, probabil că este ultima apariţie triumfalistă, în haină de preşedinte, a candidatului Băsescu şi tocmai de aceea vor fi „stoarse” beneficii electorale maxime de pe urma evenimentului.

Iată de ce nu mă încearcă niciun sentiment de solemnitate sau de emoţie!



12