Facem o pauză în ceea ce îl priveşte pe Traian Băsescu sau în privinţa fumigenelor sale electorale, pentru că tot ce e mult strică ori ţi se apleacă, şi discutăm astăzi despre un eveniment politic de importanţă strategică mondială, care, spre uimirea mea, nu a fost băgat în seamă de presa noastră decît foarte puţin, la nivelul comentariilor. Barack Obama a anunţat oficial că SUA renunţă la instalarea scutului anti-rachetă din Polonia şi Cehia, precizînd doar că el va fi construit „în altă parte”… Este o schimbare istorică de strategie militară cu consecinţe primejdioase pentru Europa, în general, dar mai ales pentru fostele ţări comuniste din estul bătrînului continent! De cîte ori au venit la putere în America, democraţii au procedat la fel, spre deosebire de republicani, care au fost întotdeauna mai ofensivi. Este adevărat că acest scut reprezenta ultimul act politic din „războiul stelelor”, celebra operaţiune începută de fostul preşedinte american Ronald Reagan în urmă cu 25 de ani, operaţiune care a dus la prăbuşirea comunismului şi încheierea războiului rece, dar el încă îşi păstra actualitatea, din cauza atitudinii ostile pe care o menifestă şi astăzi Federaţia Rusă faţă de Uniunea Europeană, NATO şi ţările din fostul „lagăr socialist”, printre care se numără şi România. Am notat dezamăgirea exprimată public şi declaraţiile lui Lech Walesa, legendarul lider al sindicatului „Solidarnosc”, din Polonia. În egală măsură, remarc faptul că Traian Băsescu nu a avut nicio poziţie oficială pînă acum, deşi au trecut două zile, în condiţiile în care majoritatea şefilor de state din Europa de Est au organizat conferinţe de presă.
Chiar dacă în Rusia nu mai există comunism, ci un fel de capitalism oligarhic, fosta URSS încă regretă că şi-a pierdut o parte din teritoriu, după declaraţiile de independenţă ale unor foste republici sovietice. Mai mult decît atît, Federaţia Rusă de azi nu-şi ascunde „nostalgia” faţă de ţările din estul european scăpate din sfera sa de influenţă. În locul Armatei Roşii, ruşii continuă să-şi exercite o influenţă economică destul de apăsătoare în raport cu Uniunea Europeană. Tocmai de aceea, scutul anti-rachetă ar fi reprezentat o garanţie pentru tinerele democraţii din Europa de Est, căci ar fi continuat să descurajeze Rusia, în privinţa oricărei iniţiative agresive, aşa cum s-a întîmplat anul trecut în Georgia, dacă mai ţineţi minte. Ce să mai spun despre vecinii noştri estici, Ucraina şi biata „republică Moldova”, care bănuiesc că îşi vor lua adio de la UE şi NATO!?!
De acum înainte va trebui să ne reacomodăm cu „marele frate de la răsărit”, iar România se află în poziţia cea mai ingrată, din cauza gafelor de politică externă pe care le-a făcut Traian Băsescu faţă de Vladimir Putin. America dovedeşte încă o dată că nu este interesată prea mult de soarta Europei, mai ales în perioade de criză. Este un moment istoric nefericit, ale cărui consecinţe geopolitice şi economice se vor vedea în următorii ani. Sper să nu devin autorul unei profeţii sumbre!