A fost o seară magică, sâmbătă, la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”. A şaptea seară din cadrul Festivalului Internaţional al Muzicii şi Dansului s-a deschis cu „Cinema Paradiso”, un spectacol emoţionant, regizat de Marcel Stănciucu, despre viaţă şi moarte, despre trecut şi prezent, despre iubire şi alegeri. Muzica lui Astor Piazzolla, în interpretarea orchestrei Camerata din Bucureşti, intervenţiile solistice ale artiştilor lirici Simonida Luţescu şi Andrei Lazăr din Capitală, poeziile din creaţia unor cunoscuţi scriitori sud-americani, rostite de actriţa Anca Sigartău, şi expresiva ilustrare coregrafică a Alinei Mihai şi a lui Alin Radu, de la Opera Naţională din Timişoara, au transpus publicul într-o altfel de lume, ca-n filme. „„Cinema Paradiso” este povestea Mariei, într-o societate în care nesiguranța pune stăpânire pe oraș. Ea pendulează între amintirea părinților și dragostea care poate să apară. Ea este prinsă între lumi”, a spus actrița Anca Sigartău. Ea a fost vocea acestui poem muzical-coregrafic, dând glas unor versuri tulburătoare de Carlos Drummond de Andrade, Jorge Luis Borges și Gabriel Garcia Marquez.
„ROMANŢA ŞI SURORILE EI EUROPENE” Seara a continuat cu o călătorie „Printre stele”, propusă de Alina Mavrodin. Aceasta a purtat publicul cu vocea ei caldă în Spania, Portugalia, Franţa, Rusia şi Italia, prezentând romanţa românească şi surorile ei europene. Vom reveni cu amănunte. „Mă bucur mult să revin aici, la malul mării, unde am debutat în urmă cu... câțiva anișori... Să spun câți?! Ei bine, în 1987 tocmai câștigam trofeul „Mamaia”. Pentru mine, Constanța și Mamaia sunt niște locuri minunate și am o emoție extraordinară în această seară. Vin să vă cânt tocmai din patria romanței românești și din cetatea compozitorului Ionel Fernic (n.r - Târgoviște). De aceea nu se putea să deschid acest recital mai bine decât cu celebra sa romanță „Pe boltă, când răsare luna“. Sper ca prin acest recital să vă conving că romanța românească strălucește în constelația cântecului poetic european, printre stelele cântecului acestuia minunat, alături de șansonetă, de fado-ul portughez, de romanța rusească, sârbească, dar și de romanța din însorita Italie”, a spus Alina Mavrodin. Și a convins inclusiv cu „steaua stelelor muzicii ușoare românești”, „Mi-am pus busuioc în păr”.
DIN JAPONIA ÎN PATRIA LUI ENESCU Vineri seară, la Teatrul „Oleg Danovski”, iubitorii muzicii și dansului au urmărit tulburătoarea poveste a tinerei Hanako, transpusă scenic de Itohisa Wakayaghi - o apariţie insolită, desprinsă parcă de pe stampele japoneze -, și au ascultat cântece tradiţionale din Ţara Soarelui Răsare, interpretate de soprana Akiko Hayakawa, acompaniată de pianista Silvia Ţigmeanu. În cea de-a doua parte a serii au urmărit premiera baletului neoclasic „Enesciana”, având la bază Rapsodia a IV-a, un spectacol cu mişcări complexe şi dinamice. Scena a fost inundată de lumină. De altfel, spectacolul, în coregrafia lui Horațiu Cherecheș, a fost foarte bine pus în vedere de lumina colorată, costumele simple ale balerinilor fiind când de un verde electric, când de un alb strălucitor, fie au împrumutat culoarea purpurei și a chihlimbarului.
Citeşte şi:
Călătorie în paşi de dans între... lumi
Seri de festival cu Piazzolla, romanțe și Verdi
Dans clasic japonez și balet... românesc, la festival
Aplauze ca la premieră pentru Giselle
„Anotimpurile” lui Vivaldi, o surpriză pentru constănțeni
Spectacolul „Traviata” a fost anulat
Maestrul Vasile Moldoveanu, ovaţionat pe scena natală
Carnaval venețian în deschiderea Festivalului Muzicii și Dansului
De 41 de ani, Constanța este pe harta internațională a operei şi baletulu