O seară în compania muzicii franceze, cu Ionuţ Pascu şi Sebastian Tegzeşiu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O seară în compania muzicii franceze, cu Ionuţ Pascu şi Sebastian Tegzeşiu

Cultură 06 Aprilie 2009 / 00:00 523 accesări

Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“ le-a oferit melomanilor de la malul mării, vineri seară, un concert simfonic dedicat muzicii franceze. Ambasadorii culturali ai „Serii muzicii franceze“ au fost celebrii compozitori Ernest Chausson, Maurice Ravel şi Claude Debussy. Concertul s-a deschis cu „Poemul pentru vioară şi orchestră“, op. 25, compus de Ernest Chausson, în 1896 şi dedicat marelui violonist belgian Eugene Ysaye. „Tzigane“ pentru vioară şi orchestră, scrisă de Maurice Ravel şi dedicată unui alt muzician, violonistul maghiar Jelly d’Aranyi, a încheiat prima parte a serii. Deosebit de apreciat de către publicul cunoscător, pentru expresivitatea şi virtuozitatea de care a dat dovadă, a fost tînărul violonist Sebastian Tegzeşiu, aplaudat minute în şir de către melomani. La cei 25 de ani ai săi, constănţeanul Sebastian Tegzeşiu, licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (în prezent este masterand la Hochschule fur Musik - Akademie der Stadt Basel, Elveţia, clasa prof. Adelina Oprean), desfăşoară o amplă activitate concertistică şi competiţională, fiind apreciat atît de către criticii de specialitate, cît şi de publicul larg.

La pupitrul orchestrei Teatrului „Oleg Danovski“ s-a aflat constănţeanul Ionuţ Pascu, pe care publicul constănţean îl cunoaşte mai ales în calitate de bariton, în rolurile pe care le interpretează în opere ca „Don Giovanni”, de Mozart, „Trubadurul”, de Verdi, „Madama Butterfly”, de Puccini sau „Cavalleria Rusticana”, de Pietro Mascagni. Prezenţa în postura de dirijor, pe scena de la malul mării, a reprezentat un debut pentru Ionuţ Pascu, acesta fiind, în prezent, masterand la Conservatorul „Giacomo Puccini“ din Milano, la clasa profesorului Vittorio Parisi.

Ionuţ Pascu este absolvent al Facultăţii de interpretare muzicală, secţia canto - Universitatea de Muzică din Bucureşti şi al Facultăţii de Compoziţie şi Dirijat Orchestră. În prezent, acesta este prim-solist la teatrele de operă din Bucureşti şi Constanţa.

Partea a doua a concertului simfonic, intitulat sugestiv „Seara muzicii franceze“, a debutat cu primele două părţi ale „Nocturnei“ lui Debussy – „Nuages“ şi „Fetes“. Celebrul „Bolero“ al lui Maurice Ravel a încheiat „Seara muzicii franceze“, iar aplauzele de la final au demonstrat valoarea orchestrei constănţene.



12