O seară specială în compania Thaliei, la ceas aniversar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De Ziua Mondială a Teatrului

O seară specială în compania Thaliei, la ceas aniversar

Cultură 29 Martie 2011 / 00:00 535 accesări

La Teatrul de Stat Constanţa a fost sărbătoare, duminică seară, când publicul şi actorii au celebrat-o pe muza Thalia. Cei care nu ştiau că, pe 27 martie, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului şi au ales seara de duminică doar pentru a se relaxa, urmărind o comedie savuroasă, au fost întâmpinaţi de directorul de producţie al Teatrului de Stat, Bogdan Caragea, care le-a urat, de pe scenă, „La mulţi ani”! „Acum 49 de ani, în 1962, reprezentanţii teatrelor naţionale ale Institutului Internaţional de Teatru, prezenţi la Paris, la o conferinţă şi la o nouă stagiune a Teatrului Naţiunilor, au stabilit ca ziua de 27 martie să devină Ziua Mondială a Teatrului, o sărbătoare a spiritului, nu numai pentru artişti, ci şi pentru public”, a spus actorul şi regizorul Bogdan Caragea. Directorul de producţie al teatrului constănţean a amintit şi de mesajul trimis, cu acest prilej, instituţiilor teatrale din întreaga lume, de către dr. Jessica A. Kaahwa din Uganda, din partea Institutului Internaţional de Teatru. Totodată, acesta a dat citire unui fragment din mesajul naţional trimis de preşedintele UNITER, Ion Caramitru.

„Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor, Teatrul de Stat Constanţa, artiştii de aici, care vă stau permanent la dispoziţie, vă spun: „La mulţi ani!”. Aş vrea pentru această lună să le urez „La mulţi ani” colegilor mei, Diana Lupan, născută pe 26 martie, Nina Udrescu, născută chiar pe 27 martie, Mihai Sorin Vasilescu, pe 29 martie şi mai mult decât atât, să spun „La mulţi ani!” creatorului spectacolului de astă seară, actriţei, profesoarei şi colegei noastre, Dana Dumitrescu”, a conchis Bogdan Caragea.

După discursul oficial, publicul a fost invitat să se delecteze cu... teatru. Propunerea Teatrului de Stat Constanţa, la ceas aniversar, a fost comedia „Gâlcevile din Chioggia”, de Carlo Goldoni, în regia Danei Dumitrescu. Preţ de două ore, publicul s-a lăsat „sedus” de muza Thalia, în compania simpaticilor locuitori din mica aşezare de pescari de la malul Adriaticii. Într-un continuu du-te-vino, chioggioţii le-au demonstrat constănţenilor că viaţa poate fi trăită la cote maxime, cu bune şi cu rele. Protagoniştii serii au fost: Mirela Pană - spiritul locului, Luiza Toma - mătuşa Libera, Laura Iordan - mătuşa Pasqua, Turchian Nasurla - Luciette, Andreea Ţuţui - Checca, Georgiana Mazilescu - Orsetta, Andu Axente - Jupân Toni, Adrian Dumitrescu - Jupân Fortunato, Marian Adochiţei - Beppe, Andrei Cantaragiu - Titta-Nane, Cosmin Mihale - Toffolo, Florentin Roman - Jupân Vicenzo şi Remus Archip - locţiitorul de cancelar. La succesul piesei au contribuit atât verva şi dezinvoltura actorilor, cât şi scenografia creată de Lăcrămioara Dumitraşcu, muzica lui Adrian Alexandru, dar şi mişcarea scenică semnată de Stela Cocârlea.



12