Oficialii din Hong Kong susţin că, în documentele de arestare primite din partea administraţiei americane, cel de-al doilea prenume al lui Edward Snowden era scris greşit, ceea ce i-a permis acestuia să plece către Rusia. Autorităţile din Hong Kong i-au permis acestuia să plece către Moscova, duminică, afirmând că solicitarea SUA de arestare a acestuia nu îndeplinea în totalitate cerinţele lor. Ministrul Justiţiei, Rimsky Yuen, a dezvăluit că de vină sunt discrepanţele din documentele întocmite de autorităţile americane. Oficialul din Hong Kong afirmă că, în documentele de imigraţie, Snowden este înregistrat cu cel de-al doilea prenume, Joseph, dar administraţia americană a folosit prenumele James în unele documente şi s-a referit la el doar ca Edward J. Snowden în altele. De asemenea, SUA nu au furnizat numărul de paşaport al lui Edward Snowden.
Decizia de a-l lăsa pe acesta să plece din Hong Kong a generat nemulţumirea Casei Albe, care a afirmat că aceasta dăunează relaţiilor americano-chineze. Rimsky Yuen susţine însă că această confuzie în legătură cu identificarea lui Edward Snowden şi a paşaportului său se numără printre factorii care au întârziat arestarea sa şi afirmă că a cerut clarificări din partea omologilor americani, vineri după-amiază. „Până în minutul plecării lui Snowden, Departamentul american al Justiţiei nu răspunsese cererii noastre de informaţii suplimentare”, a explicat oficialul din Hong Kong. Prin urmare, lui Edward Snowden i s-a permis să se îmbarce într-un avion care decola spre Moscova.
Guvernul ecuadorian a dezminţit că i-ar fi furnizat fostului consultant al Agenţiei de Securitate Naţională americană (NSA) Edward Snowden, căutat de SUA care i-au anulat paşaportul, un document pentru a îi permite să călătorească de la Hong Kong în Rusia. Ministrul interimar al Relaţiilor Externe, Galo Galarza, a contrazis ceea ce a declarat fondatorul site-ului Wikileaks, Julian Assange, căruia Ecuadorul i-a acordat azil politic. Presupusa predare a unui document de acest tip a fost anunţată, luni, de către Julian Assange, aflat de asemenea în vizorul SUA şi refugiat de un an la ambasada Ecuadorului de la Londra. Edward Snowden a depus cereri de azil politic în Islanda şi Ecuador, însă examinarea acestor cereri poate dura mai multe săptămâni. Între timp, preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro, a declarat că ţara sa i-ar acorda aproape sigur azil politic lui Edward Snowden, dacă îl va solicita.
SUA, care au anulat paşaportul lui Edward Snowden şi l-au inculpat pentru spionaj, solicită extrădarea sa. Tânărul se află în prezent în zona de tranzit a aeroportului din Moscova, dar nu este în pericol de extrădare. Rusia a repetat că nicio ameninţare din partea SUA nu o poate forţa să îl predea pe Edward Snowden, declarând că acesta are dreptul de a pleca din zona de tranzit pentru a merge unde vrea el. Oficial, tânărul de 30 de ani nu se află pe teritoriul Rusiei şi, prin urmare, oficialii de la Moscova nu pot lua nicio măsură împotriva sa, nici dacă ar vrea. Edward Snowden nu a fost însă văzut de niciunul din jurnaliştii care îl tot caută pe culoarele aeroportului unde au acces. Acesta poate sta ascuns fie într-una din camerele de dormit, a căror închiriere costă circa 20 de dolari pe zi, sau poate că se bucură de ajutorul angajaţilor companiei Aeroflot sau ai aeroportului, care îi pot permite să ocupe vreun birou, departe de ochii lumii.