O şesime din populaţia britanică va ajunge la vârsta de 100 de ani

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O şesime din populaţia britanică va ajunge la vârsta de 100 de ani

Monden 31 Decembrie 2010 / 00:00 418 accesări

O şesime din populaţia actuală a Marii Britanii va atinge vârsta de 100 de ani, potrivit unei estimări a Guvernului de la Londra, dată publicităţii ieri. Peste zece milioane de locuitori din Marea Britanie de astăzi, respectiv 17% din populaţie, vor ajunge la vârsta de 100 de ani, potrivit Ministerului Muncii, care a comandat acest studiu. Printre ei se află trei milioane de persoane care au în prezent mai puţin de 16 ani şi 875.000 care au depăşit 65 de ani şi sunt deja pensionari. În 2066, ţara ar urma să aibă 507.000 de centenari, faţă de 11.800 în prezent. “Aceste date stupefiante arată cât de mult trebuie să ne pregătim pentru viaţa de după încheierea activităţii”, a reacţionat secretarul de Stat pentru Pensii, Steve Webb. “Milioane dintre noi îşi vor petrece o treime din viaţă sau mai mult ca pensionari. De aceea reformăm sistemul de pensii, pentru a-l face viabil pe termen lung, pentru ca oamenii să poată fi siguri de o pensie decentă”, a adăugat acesta. Guvernul conservatorului David Cameron a anunţat în luna octombrie că vârsta legală de pensionare va creşte la 66 de ani în 2020, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, faţă de 65 de ani în prezent pentru bărbaţi şi 60 de ani pentru femei.

Totodată, scăderea semnificativă a imigraţiei este improbabilă în Marea Britanie, anul viitor, din cauza stării precare a zonei euro, susţine un centru de reflecţie. Planurile de a limita imigraţia vor eşua, deoarece Guvernul nu poate face nimic pentru a opri muncitorii din ţările UE să vină în Marea Britanie, susţine Institutul pentru Politici Publice, adăugând că acestei situaţii i se adaugă încheierea restricţiilor pentru lucrătorii est-europeni, anul viitor. Prin urmare, imigraţia netă este improbabil să scadă mult sub 200.000 în 2011, dar acelaşi nivel anual a fost înregistrat de peste un deceniu. Începând din ianuarie 2007, lucrătorii din noile state UE, România şi Bulgaria, şi-au depus în număr mare dosarele pentru a obţine un permis de muncă în Marea Britanie. Restricţiile urmează să fie ridicate în decembrie 2011, ceea ce înseamnă că alte câteva mii vor încerca să profite de relativa stare bună a economiei britanice. Aproximativ 120.000 de irlandezi şi-ar putea părăsi ţara, afectată grav de criza economică în 2010 şi 2011, mulţi dintre ei îndreptându-se către Marea Britanie, unde nu există barieră lingvistică sau restricţii de muncă. Imigraţia ar putea creşte dacă mai multe persoane din ţările cu probleme economice, cum ar fi Spania, Portugalia sau Grecia, ar alege să se mute în Marea Britanie. În cazul lor nu este valabilă cifra maximă ce urmează să fie introdusă în aprilie. Între timp, puţini britanici se mută în străinătate.

Lucrătorii din estul Europei continuă să se mute în Marea Britanie în număr mare. Numărul nou-veniţilor din Lituania şi Letonia a crescut anul trecut de la 25.000 la 40.000. Aceste date au fost făcute publice în timp ce un sondaj de opinie arată că imigraţia este principala îngrijorare a alegătorilor britanici. Astfel în mai 2009, 39% dintre britanici afirmau că imigraţia este una dintre primele trei îngrijorări pe care le au, în timp ce în septembrie 2010, procentul acestora a crescut la 43%.



12