Succesul admiterii la liceu înseamnă în anul 2018 un adevărat periplu printre fișele de înscriere. Părinții, copiii și diringinții trec prin toate furcile caudine ale completării opțiunilor și codurilor unor fișe speciale, astfel încât elevul să ajungă la liceul pe care și-l dorește. O simplă neatenție în completarea acestor fișe poate însemna pierderea statului de liceean. Ministerul Educației susține că numărul locurilor la licee sunt suficiente pentru toți cei care au susținut Evaluarea Națională.
Absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, completează, până pe 3 iulie, opțiunile în fișele de înscriere la liceu. Este partea cea mai neglijată, dar cea mai sensibilă a parcursului unui elev care a susținut Evaluarea națională. Cea mai mică neatenție poate însemna pierderea locului la liceul pe care și-l dorește.
Mai exact, elevii trebuie să treacă pe fișa de înscriere, în ordinea preferințelor, codurile opțiunilor pentru liceele, profilurile, specializările sau domeniile de pregătire dorite. Candidații sunt avertizați că pentru profilurile, specializările sau domeniile de pregătire la care predarea se face într-o limbă a unei minorități naționale, pot înscrie codul respectiv în fișa de opțiuni numai dacă au urmat cursurile gimnaziale în limbă maternă respectivă sau dacă au susținut și au promovat probă de verificare a cunoștințelor de limbă maternă menționată la Art. 10, alin. 8 din Metodologia de admitere. În caz contrar, opțiunea va fi anulată în momentul repartizării computerizate.
Mai mult, pentru specializările la care predarea unei limbi moderne se face în regim bilingv, pot înscrie codul respectiv în fișa de opțiuni numai dacă au susținut și dacă au promovat probă de verificare a cunoștințelor la limbă modernă respectivă și au pe fișa notă obținută la această probă, conform prevederilor Art. 11 din Metodologia de admitere. În caz contrar, opțiunea respectivă va fi anulată în momentul repartizării computerizate. Dacă prima opțiune este pentru specializarea matematică-informatică, liceu-cursuri de zi, din Liceul Teoretic „Mihai Eminescu“ Constanța, de exemplu, care are în broșură codul X, atunci elevul va completa poziția 1 din fișă cu acel cod. Celelalte opțiuni pentru licee se completează în același mod, în ordinea preferințelor, prin precizarea codului alocat fiecărei opțiuni. Cei care au mai trecut prin această fază a admiterii recomandă ca părinții și elevii să vină la completarea fișei cu o listă de cel puțin 10 coduri, aranjate în ordinea preferințelor astfel încât totul să meargă mult mai repede și bine
Verificarea de către părinți și candidați a fișelor, corectarea greșelilor în bază de date computerizată și listarea fișelor corectate din calculator sunt prevăzute în intervalul 30 iunie - 4 iulie. Ministerul Educației Naționale recomanda completarea fișei cu un număr suficient de opțiuni pentru a evită situațiile nedorite.
Sunt locuri pentru toată lumea
Ministerul Educației atrage atenția că numărul total de locuri alocat în învățământul liceal de stat este suficient pentru repartizarea tuturor candidaților, condiția esențială fiind exprimarea unor opțiuni. Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați în învățământul liceal de stat se face în unitățile de învățământ liceal în care au fost admiși și pe site-ul admitere.edu.ro, în data de 9 iulie. În același timp, în unitățile de învățământ gimnazial vor fi afișate listele cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal de stat din județe.
Depunerea dosarelor de înscriere în unitățile de învățământ liceal în care candidații au fost repartizați se va realiză între 10 și 13 iulie. În perioada 16 - 18 iulie, comisia județeană de admitere va rezolva toate cazurile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată, dar și situațiile candidaților care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen și ale candidaților care nu au participat deloc sau au participat, dar nu au fost repartizați computerizat.
A doua etapă de admitere, dedicată absolvenților clasei a VIII-a care nu au participat sau nu au fost repartizați în etapă anterioară, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care și-au încheiat situația școlară ulterior, va avea loc în data de 7 septembrie. Repartizarea candidaților pe locurile speciale pentru rromi, dar și înscrierea și repartizarea candidaților pentru învățământul special sunt programate în zilele de 5 și 6 iulie.