O sută de copii, nevaccinaţi antirujeolic!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Deşi este obligatoriu. La Mangalia

O sută de copii, nevaccinaţi antirujeolic!

Sănătate 01 Iulie 2011 / 00:00 713 accesări

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa au depistat că programul de vaccinare antirujeolic, care este obligatoriu în ţara noastră, nu este respectat întru totul la Mangalia. „Au fost depistaţi o sută de copii, ce-i drept din comunităţi defavorizate, de romi, care nu au fost incluşi în programul de vaccinare antirujeolică”, a declarat directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina. Verificările specialiştilor DSPJ au venit ca urmare a depistării mai multor cazuri de rujeolă în nouă localităţi din judeţ. Este vorba despre 24 de cazuri de rujeolă, la copii cu vârste între 1 şi 10 ani, dar şi la trei adulţi în localităţile Valu lui Traian, Băneasa, Basarabi, Cernavodă, Siliştea, Hârşova, Medgidia, Mangalia şi Murfatlar. Cele mai multe îmbolnăviri au fost semnalate, zilele trecute, în comunităţile de romi din Valu lui Traian, Medgidia şi Mangalia, potrivit directorului executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina. Conducerea Direcţiei de Sănătate a trimis imediat în teren echipe de inspectori care să ia măsurile care se impun, mai ales în cazurile celor care nici măcar nu sunt înregistraţi la un medic de familie. „Inspectorii care au plecat în teritoriu au o misiune grea, şi anume să identifice copiii care nu sunt vaccinaţi, pe cei care nu au medic de familie, după care să ia măsurile în consecinţă. Va fi greu pentru că vorbim de comunităţi defavorizate, comunităţi de romi, care nu merg, în general, la medic”, a declarat dr. Dina. După primele anchete din teren a reieşit că o sută de copii, doar din Mangalia, nu au fost imunizaţi antirujeolic. Conform Ordonanţei de Guvern nr.53/2000, medicii de familie au obligaţia de a asigura vaccinarea copiilor, potrivit calendarului naţional de imunizare. Directorul executiv al DSPJ Constanţa a subliniat că acţiunile de verificare continuă şi în celelalte localităţi, cerându-se şi ajutorul reprezentanţilor primăriilor, asistenţilor sociali, comunitari, dar şi a şase ONG-uri. „Medicii de familie îi vor lua în evidenţă, după care vor trece la vaccinarea copiilor”, a mai adăugat dr. Dina.

POTRIVIT CALENDARULUI DE VACCINĂRI, PRIMA IMUNIZARE ANTIRUJEOLICĂ TREBUIA SĂ SE FACĂ LA NOUĂ LUNI, DUPĂ CARE LA ŞAPTE ANI

Rujeola sau pojarul este o boală infecţioasă de etiologie virală, extrem de contagioasă, uneori chiar severă, provocată de virusul rujeolic, caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare şi erupţie cutanată. Aceasta este una dintre bolile eruptive, contagioase ale copilăriei. Boala este mai gravă în cazul sugarilor şi copiilor mici, cu complicaţii pulmonare şi mortalitate destul de ridicată. Curba lunară şi sezonieră a incidenţei rujeolei arată un maximum în lunile de primăvară şi un minim în august şi septembrie. Sursele de infecţie sunt constituite numai de omul bolnav, cu forme tipice sau atipice de boală. Bolnavul strănută şi prezintă secreţie nazală abundentă mucopurulentă, are laringită cu voce aspră şi răguşită, tuse uscată supărătoare sau chiar traheobronşită acută.

Taguri articol


12