„O ţară aflată în război primeşte bani într-un scop şi îi cheltuieşte pentru alte obiective”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scenariul lui Putin:

„O ţară aflată în război primeşte bani într-un scop şi îi cheltuieşte pentru alte obiective”

Externe 18 Iulie 2014 / 00:00 306 accesări

TOLERANȚĂ ZERO Rusia nu va tolera şantajul SUA cu privire la criza din Ucraina, după adoptarea unor noi sancţiuni americane împotriva Moscovei, pe care le denunţă ca fiind o răzbunare, a anunţat, ieri, Ministerul rus de Externe. ”Nu vom tolera şantajul şi ne rezervăm dreptul de a lua măsuri de răspuns la noile sancţiuni”, afirmă ministerul. ”Casa Albă încurajează vărsarea de sânge în Ucraina şi, în acelaşi timp, încearcă, într-un mod cinic, să evite responsabilitatea şi să denatureze evenimentele”, mai arată comunicatul diplomaţiei ruse, citat de Russia Today. SUA au extins, miercuri, sancţiunile economice împotriva Rusiei, pentru rolul în criza din Ucraina, care vizează în special gigantul petrolier rus Rosneft şi banca Gazprom - Gazprombank.

Reuniţi miercuri la Bruxelles, liderii europeni au decis îngheţarea programelor desfăşurate în Rusia de Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Sancţiunile UE vizează, de asemenea, ”entităţi, inclusiv ruse, acuzate că susţin, material sau financiar, acţiuni care ameninţă sau subminează suveranitatea Ucrainei”, însă lista finală urmează să fie stabilită până la sfârşitul lunii iulie. PE a cerut, ieri, impunerea unui embargo privind vânzările de arme către Rusia, care ar trebui să rămână în vigoare până la normalizarea situaţiei în estul Ucrainei.

SCENARIUL LUI PUTIN Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că Moscova nu se opune ca Ucraina să primească asistenţă financiară din partea FMI şi a altor donatori, însă a insistat că aceştia trebuie să se asigure că banii nu sunt folosiţi în operaţiunile militare împotriva civililor din estul ţării. ”Susţinem acordarea asistenţei financiare pentru Ucraina, dar banii să fie destinaţi poporului ucrainean, nu unor oligarhi şi escroci. În mod tradiţional, FMI a evitat să acorde asistenţă financiară ţărilor aflate în război şi cred că are dreptate. Cred că această regulă trebuie respectată şi în cazul Ucrainei. De regulă, o ţară aflată în război primeşte bani într-un scop şi îi cheltuieşte pentru alte obiective”, a menţionat Vladimir Putin. În consecinţă, preşedintele rus a îndemnat FMI să ia în considerare un mecanism de control pentru a monitoriza cum este folosit ajutorul financiar internaţional în Ucraina, astfel încât să se asigure că banii sunt destinaţi necesităţilor sociale şi economice ale ţării şi nu deturnaţi sau furaţi. Liderul rus a subliniat că Ucraina trebuie să oprească mai întâi acţiunile militare în estul ţării şi ulterior să primească ajutor financiar internaţional.

Kievul a primit, la începutul lunii mai, o primă tranşă în valoare de 3,16 miliarde de dolari de la FMI, parte a programului de stabilizare în valoare de 17 miliarde de euro. Ucraina ar urma să primească în total 27 de miliarde de dolari de la donatorii internaţionali, printre care FMI, Banca Mondială, SUA și UE. Din această sumă, Kievul va primi aproximativ 14 miliarde de euro în cursul anului 2014.

Taguri articol


12