Ultima găselniţă pentru a-i convinge pe tinerii germani să voteze la alegerile legislative din 27 septembrie este o telenovelă interactivă, care îi invită pe internauţi să decidă finalul unei poveşti de dragoste şi ură, votînd online pentru un partid. Intitulat “A venit momentul: telenovela alegerii”, serialul în patru episoade este difuzat de portalurile Internet şi posturile de televiziune pentru tineri Viva sau StudiVZ, precum şi pe site-urile online are cotidianelor “Bild” şi “Der Speigel”.
Primele 15 minute din primul episod se desfăşoară într-o cafenea-restaurant, al cărei patron, Rick, conduce un Porsche şi se întreabă ce posibilităţi financiare are pentru a-l păstra pe ajutorul său, Mücke. Shalima, refugiată afgană, serveşte clienţii. În cafenea îşi petrece timpul şi Malte, client fidel şi susţinător al extremei-drepte. Flo, bucătarul localului, are un frate în Afganistan. Ahmed este un imigrant turc care ar vrea să poată vota pentru a salva de buldozere terenul de fotbal pe care joacă echipa sa. Celelalte personaje sînt Frau Schuster, o profesoară care fumează marijuana şi Thorsten şi Helge, doi homosexuali care îşi doresc să se căsătorească. “Oare vor reuşi pînă la urmă?”, se întreabă o voce din fundal.
Răspunsul apare la sfîrşitul primului episod: dacă internautul votează pentru Uniunea Creştin-Democrată a cancelarului Angela Merkel, atunci cei doi îşi pot lua adio de la căsătorie şi vor avea doar un contract comun. În cazul unui vot pentru social-democraţi, pentru ecologişti sau pentru liberali şi stînga radicală Die Linke, atunci petalele de flori se vor revărsa asupra celor doi, căsătoriţi cu acte în regulă. Scopul acestei telenovele este de a le arăta tinerilor germani că decizia luată la urne le poate influenţa viaţa, în condiţiile în care aproximativ 30% dintre tinerii cu vîrste cuprinse între 18 şi 25 de ani nu au votat la ultimele două scrutine legislative din Germania. Pentru realizarea episoadelor, ce vor fi difuzate în fiecare vineri pînă la alegerile legislative, o echipă de analişti i-a îndrumat pe scenarişti, iar oficiul guvernamental pentru informare civică a verificat dacă tematica abordată este adecvată şi punctele de vedere exprimate reflectă diferitele poziţii ale partidelor.