Performanţa trebuie răsplătită, pentru că abia atunci un copil este motivat să-şi dorească să devină cel mai bun! Aşa s-au gândit şi reprezentanţii Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (UDTTMR). Aceştia au organizat marţi, 29 aprilie, în sala „Remus Opreanu“ din cadrul Prefecturii Constanţa, cea de-a doua ediţie a Galei „Premiem valoarea, recunoaştem excelenţa!”, manifestare în cadrul căreia au fost premiaţi olimpicii de etnie tătară şi turcă din judeţ. 75 de elevi care au obţinut rezultate de excepţie la olimpiadele şcolare naţionale, faza judeţeană, în anul şcolar 2013 – 2014, au fost răsplătiţi cu diplome şi vouchere pentru o tabără de excelenţă la Predeal. Printre ei s-au numărat şi elevi care au participat la competiţiile NASA, dar şi copii care au obţinut rezultate foarte bune la competiţii sportive. Organizatorii nu au dat diplome doar copiilor, ci şi profesorilor îndrumători, pentru dăruirea cu care şi-au făcut meseria. Preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a declarat că, în acest an, numărul premianţilor de etnie turco-tătară a crescut cu patru elevi. „Din totalul premiilor acordate la olimpiadele judeţene, 28% sunt pentru copii de etnie turco-tătară, deşi, în Constanţa, ponderea noastră ca populaţie este de 10%. Trebuie să îi ajutăm şi să îi răsplătim pe copii, pentru că ei sunt cei care vor purta tradiţiile, identitatea şi modelul nostru de integrare mai departe”, a declarat preşedintele UDTTMR.
MERITUL PROFESORILOR ŞI PĂRINŢILOR La rândul său, inspectorul şcolar pentru minorităţi din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. Icbal Anefi, a declarat că iniţiativa UDTTMR de a organiza o gală pentru elevii turco-tătari este lăudabilă şi reprezintă o răsplată în plus pentru ei, nu doar cele oferite de Ministerul Educaţiei Naţionale şi ISJ. „Sunt elevi olimpici la materii precum matematică, fizică, chimie, biologie, limbi moderne, limba română, psihologie, limba turcă, concurs NASA şi astronomie şi astrofizică. Ei sunt olimpici la etapa judeţeană şi mulţi dintre ei s-au calificat la etapa naţională şi chiar s-au întors cu premii. Suntem mândri de ei”, a declarat inspectorul şcolar. Ea a punctat că un merit îl au şi părinţii, care s-au dedicat pentru ca elevii să aibă rezultate foarte bune, dar şi cadrele didactice care i-au pregătit să obţină premii importante.
LOCUL 8 PE ŢARĂ LA DESIGN Copiii premiaţi de UDTTMR sunt de la majoritatea liceelor din Constanţa şi de la câteva şcoli generale. Printre cei răsplătiţi cu diplome s-a numărat şi Izel Ismael, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria”. Ea a participat la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artei, la secţiunea design, şi a câştigat premiul întâi. „A fost o experienţă plăcută să merg la Slatina. Am luat locul 8 pe ţară, iar pe judeţ am obţinut locul întâi. Acest premiu reprezintă munca de ani buni de desen”, a spus eleva. Ea a recunoscut că, zilnic, lucrează cam şase-şapte ore. Mai departe, vrea să urmeze cursurile Universităţii de Arhitectură şi Design Interior. „Desenul este o plăcere fără de care nu aş putea trăi. Doar aşa îmi găsesc direcţia în viaţă”, a mărturisit adolescenta.