O tulburare climatică datorată variaţiilor extreme ale curentului marin El Nino a provocat distrugerea recifelor de corali din estul Oceanului Pacific, timp de 2.500 de ani, arată un studiu publicat joi în Statele Unite. Autorii studiului avertizează asupra unui risc similar reprezentat de actuala încălzire climatică, provocată în mare parte, potrivit oamenilor de ştiinţă, de activităţile umane care produc emisii de gaze cu efect de seră, îndeosebi bioxid de carbon. Distrugerea recifelor de corali aflate de-a lungul coastei dinspre Pacific a statului Panama a început acum 4.000 de ani şi coincide cu o perioadă de fluctuaţii puternice ale curentului El Nino şi de oscilaţie australă (ciclu de variaţii ale presiunii atmosferice din Pacific).
Alături de echipa sa de cercetători, Richard Aronson, profesor de biologie la Institutul de Tehnologie din Florida şi co-autor al studiului apărut în revista americană ”Science” din 6 iulie, a introdus sonde de aluminiu sub recifele de corali. Analiza eşantioanelor a permis reconstituirea istoriei acestor recife de corali în ultimii 6.000 de ani. ”Am fost şocaţi să descoperim un gol de 2.500 de ani în creşterea acestor recife”, arată Laurens Toth, cercetător la Institutul din Florida, alt autor al lucrărilor. ”Golul reprezintă o distrugere de 40% a istoriei acestor ecosisteme coraliene”, adaugă el. Cei doi oameni de ştiinţă au consultat şi alte studii asupra recifelor de corali din Pacific şi au descoperit acelaşi gol în creştere şi în Australia şi Japonia. Ei pun distrugerea pe seama puternicelor fluctuaţii ale curentului El Nino şi a oscilaţiei australe, ambele sub sigla Enso (El Nino / Southern Oscillation), responsabile de condiţiile meteorologice ciclice plurianuale. Dispariţia vieţii din aceşti corali corespunde cu o lungă perioadă de puternice variaţii ale Enso, precizează cercetătorii.
Recifele de corali sunt ecosisteme rezistente şi, pentru a fi distruse o perioadă atât de lungă şi pe o atât de întinsă suprafaţă geografică, au trecut probabil printr-o bulversare climatică majoră, care trebuie să fi fost o versiune cu viteză încetinită a fluctuaţiilor normale ale Enso, crede Laurens Toth. Coralii din largul coastei statului Panama din Pacific sunt în pericol să sufere din nou o prăbuşire, afirmă cercetătorul. ”În timp ce continuăm să emitem gaze cu efect de seră în atmosferă, sistemul climatic este pe cale să fie din nou bulversat, cu consecinţe dezastruoase asupra ecosistemelor de corali, dacă nu se ia nicio măsură pentru a împiedica schimbările climatice”, încheie Richard Aronson.