O viață de arheolog „zugrăvită” în „Pontica”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O viață de arheolog „zugrăvită” în „Pontica”

Monden 07 Mai 2015 / 00:00 1775 accesări

Mai mult îi intuiai prezența, apoi o vedeai așezată pe scaun, în mijlocul publicului, niciodată în primul rând, ascultând cu deferență și cu interes comunicările colegilor: cei mai mulți tineri, puțini de o seamă cu ea și foarte puțini mai vârstnici decât ea. La aceeași masă de unde au luat cuvântul atâția istorici și arheologi, pentru a vorbi despre cei ce au fost, a venit rândul să se vorbească la timpul trecut despre Zaharia Covacef (5 iunie 1942 - 23 august 2014). Așa s-a vorbit, ieri, în aceeași „sală pictată” - Aula „Adrian Rădulescu” - a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC), unde parcă nu demult se evocau oameni care și-au câștigat, prin pasiune și muncă duse la extrem, un loc în panteonul arheologilor care au săpat în Dobrogea. E vorba despre oameni precum: Vasile Canarache, Adrian Rădulescu, Ion Barnea, Mihai Irimia, Alexandru Suceveanu.

Prilej de aducere aminte, de evocare a Zahariei Covacef l-a constituit lansarea anuarului MINAC, revista „Pontica”, ajunsă la numărul 47, dedicat memoriei reputatului arheolog. Nu trebuie uitat că în anul 1968, când apărea primul număr al „Ponticii”, dr. Zaharia Covacef împlinea un an de când se angajase la MINAC.

La evenimentul de lansare a revistei „Pontica”, „oglindă” a Sesiunii Internaționale „Pontica” 2014, au luat cuvântul directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea, arheologul Gheorghe Papuc, scriitorul Ovidiu Dunăreanu, din partea Editurii „Ex Ponto”, dar și colegi tulceni: Florin Topoleanu și directorul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, Sorin Ailincăi.



12